Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul parlament croat s-a reunit pentru prima dată, votarea guvernului va avea loc săptămâna viitoare

croatia

Noul parlament croat s-a reunit vineri pentru prima dată după alegerile anticipate desfăşurate la 11 septembrie şi care readuc la putere coaliţia de guvernare între conservatori şi liberalii centrişti, destrămată în luna iunie, transmite DPA.

În urma alegerilor anticipate, partidul conservator croat HDZ a obţinut 61 de mandate din totalul de 151, un scor insuficient pentru o guvernare majoritară, dar care l-a situat cu mult înaintea rivalilor social-democraţi. Formaţiunea Most, o susţinătoare a politicilor liberale în economie, deţine 13 locuri în parlament. HDZ a primit şi sprijinul unor deputaţi independenţi şi al unor reprezentanţi ai minorităţilor etnice, astfel încât viitoarea coaliţie de guvernare va dispune de peste 90 de voturi.

Votul de învestire a noului guvern, ce va fi condus de noul lider al HDZ, Andrej Plenkovic, va avea loc marţi sau miercuri. HDZ şi Most au format şi precedentul guvern, o coaliţie care s-a destrămat în iunie după cinci luni de dispute legate de reforme şi de acuzaţiile de corupţie care îl vizau pe fostul lider al conservatorilor, Tomislav Karamarko. Demisia acestuia şi înlocuirea lui cu Andrej Plenkovic au deschis posibilitatea refacerii acestei coaliţii. Potrivit înţelegerii actuale, partidul Most (în traducere Pod) va avea patru miniştri, dar şi funcţia de preşedinte al parlamentului pentru primii doi ani ai noii legislaturi. Viitorul guvern va avea în faţă misiunea dificilă de a stabiliza finanţele publice şi de a impulsiona creşterea economică, într-o ţară cu un nivel al şomajului de 13% şi o datorie publică ajunsă la 85% din PIB.

Uniunea Europeană cere Croaţiei, din 2013 cel mai nou stat membru al său, să reducă birocraţia pentru a îmbunătăţi climatul investiţional, într-o economie puternic dominată de sectorul de stat şi cu o creştere anuală care nu depăşeşte 2%, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.