Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul preşedinte iranian, Ebrahim Raisi pune condiţii pentru continuarea negocierilor în dosarul nuclear

express.co.u
Ebrahim Raisi

Noul preşedinte iranian Ebrahim Raisi a declarat vineri că este dispus că continue negocierile pentru a resuscita acordul nuclear din 2015, cu condiţia ca ele să ducă la ridicarea sancţiunilor americane, relatează dpa.

"Vom saluta şi vom susţine orice iniţiativă diplomatică care va duce la ridicarea sancţiunilor", a postat Raisi pe Twitter.

Acordul nuclear a fost semnat pentru a preveni ca Iranul să dezvolte arme nucleare, dar înţelegerea practic nu s-a mai aplicat după ce fostul preşedinte american Donald Trump a retras unilateral Washingtonul în 2018.

Teheranul a încălcat gradual limitările prevăzute în acord, sporind recent gradul de îmbogăţire a uraniului mai aproape de nivelul necesar pentru a produce uraniu în scopuri militare.

Săptămânile de convorbiri din acest an nu au reuşit să ducă la un progres real, scrie Agerpres.ro.

Raisi, care a depus jurământul joi, a spus că Iranul este interesat să rezolve disputa nucleară şi că va urma o diplomaţie raţională, dar nu va renunţa la urmărirea intereselor naţionale şi va ignora orice presiune străină.

Eforturile de resuscitare a acordului nuclear s-au concentrat pe a convinge SUA să revină în această înţelegere şi să ridice sancţiunile care au afectat grav economia Iranului.

Negociatorii au făcut apel, de asemenea, la Iran, să respecte condiţiile prevăzute în acord.

Convorbirile au fost suspendate după alegerile prezidenţiale de la jumătatea lui iunie şi schimbarea guvernului din Iran. Acestea ar urma să fie reluate cu noua echipă de negociere a preşedintelui Ebrahim Raisi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.