Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NU E GLUMĂ - Nicolae Ceauseșcu, LOCUL II în topul personalităților românești cu impact pozitiv/ STUDIU

ZF.ro
Nicolae Ceausescu

Aproape jumătate dintre români consideră că perioada interbelică (1918 - 1938) a fost cea mai benefică din ultimii 100 de ani pentru România, iar regele Mihai este secondat de Nicolae Ceaușescu între personalitățile cu impact pozitiv, scrie Mediafax.

Personalitatea cu cel mai mare impact pozitiv asupra românilor în ultimii 100 de ani, indicată de cei mai mulţi participanți la studiul realizat pentru postul de televiziune History, a fost regele Mihai.

CITEȘTE ȘI: Top 5 fructe care ajută ficatul şi rinichii

Pe locul al doilea s-a plasat fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu.

Potrivit participanților la studiu, cele mai benefice perioade din istoria României sunt cea interbelică (42% dintre respondenţi) şi cea comunistă, din 1968 și până la Revoluția din decembrie 1989 (18,2%).

Doar 11,6% dintre români consideră perioada cuprinsă între 2007 și până în prezent ca fiind cea mai bună, iar procentul este şi mai mic pentru cea de pre-aderare la Uniunea Europeană, 1989 - 2007 (7,8%).

"Studiul arată puterea miturilor istorice și efectele selective ale memoriei sociale. Recenta moarte a Regelui Mihai de România probabil că l-a propulsat pe acesta în fruntea clasamentului. În plus, larga convergență a politicienilor și analiștilor spre imaginea acestuia ca simbol al neamului face deloc surprinzătoare alegerea respondenților. Mitul perioadei interbelice, a vârstei de aur a României, persistă și el, ajutat de faptul că niciunul dintre respondenți nu a trăit în acea perioadă, iar istoria populară este încă departe de a fi demontată sau modulată de istoria academică. Paradoxal, cele mai pozitive evenimente din ultimii 100 de ani sunt cele mai recente, deși perioadele mai mult sau mai puțin îndepărtate sunt considerate a fi cele mai bune din istorie. Este mai ușor să uiți problemele trecutului și să îți amintești doar de glorii reale sau imaginare în timp ce momentele recente sunt încă proaspete în memorie, atât cu valențele pozitive cât și cu cele negative. Un ultim paradox: comunismul nu a fost bun, dar un respondent din cinci îl nominalizează pe Ceaușescu ca figura pozitivă remarcantă a ultimului secol. Să fi fost oare comunismul o idee proastă, dar aplicată bine de naționalismul socialist al dictatorului care a condus România timp de un sfert de secol?", comentează antropologul Radu Umbreș.

În clasamentul personalităților care au avut un impact pozitiv asupra vieții românilor din 1918 până în prezent, Regele Mihai este indicat într-o proporţie covârşitoare (41,7%), însă este urmat de Nicolae Ceaușescu, cu peste o cincime dintre voturi (21%). În timp ce alte personalităţi au întrunit mai puţin de 10% dintre voturi (Iuliu Maniu - 9,7%, Corneliu Coposu - 5,1%, Gheorghe Gheorghiu Dej - 3,4%, Ion Iliescu - 1,8%), peste 11% dintre români au preferat să nu nominalizeze o anumită persoană.

În anul Centenarului, 41,9% dintre români consideră Marea Unire ca fiind evenimentul istoric din ultimii 100 de ani cu cel mai mare impact pozitiv asupra ţării. Un număr similar de respondenţi indică, însă, alte două evenimente - Revoluția din decembrie 1989 (22,8%) și aderarea la UE (20,4%). Doar 3,8% dintre români cred că instaurarea comunismului a avut un efect benefic asupra ţării.

Citește și: Viorica Dăncilă a făcut SPECTACOL - REPLICĂ RĂZBOINICĂ la discursul lui Klaus Iohannis .

Pe de altă parte, peste o cincime (21,3%) dintre români sunt de părere că migrația în UE este evenimentul economic din ultimii 100 de ani cu cel mai mare impact pozitiv asupra societății românești. Pe următoarele două locuri se situează restituirea pământului colectivizat și a bunurilor expropriate (18,3%) și privatizarea și tranziția la economia de piață (17,1%). În acelaşi timp, un procent semnificativ (14,5%) consideră industrializarea în socialism ca fiind evenimentul economic cel mai mare din ultimii 100 de ani.

Studiul a fost realizat de compania iSense Solutions pentru History România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.