Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nu mai există cale de scăpare: Ce scria Sturdza despre Hrebenciuc în AGENDĂ

Andrei Hrebenciuc și Gheorghe Paltin Sturdza au fost reținuți joi în dosarul retrocedărilor și sunt prezentați joi seară la ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani în dosarul de corupție privind retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier, iar Gheorghe Paltin Sturdza de constituire de grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență, instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Citește și: STENOGRAME Cum și-a implicat Hrebenciuc fiul în spălarea de bani

Potrivit documentului, desfășurarea în timp a activității infracționale și implicarea inculpaților Gheorghe Paltin Sturdza și Andrei Hrebenciuc în aceasta rezultă și din înscrisurile ridicate cu ocazia perchezițiilor efectuate în cauză.

Anchetatorii arată că din examinarea agendei aferente anului 2013 ce a fost ridicată de la domiciliul lui Gheorghe Paltin Sturdza cu ocazia percheziției, în 18 aprilie 2013 acesta a purtat o discuție cu Dan Bengescu, care s-a obligat să pună în posesie ''un lot în 35 de zile, dar vrea contract pe toată suprafața''.

A doua zi, conform referatului, în 19 aprilie 2013, Sturdza s-a întâlnit cu Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc, la un hotel, în agendă fiind făcute următoarele notări: "Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase".

Despre întâlnirea din 20 aprilie 2013, de la Restaurantul din Brașov, Sturdza a notat: "La 'Romantic' cu Adamii și Mirela. Discutat strategii. Vom face contractul cu Bengescu".

Procurorii precizează că, în 21 aprilie 2013, la un hotel din București, Sturdza s-a întâlnit din nou cu Viorel Hrebenciuc (''Vorbit cu Hrebe la hotel....OK''), iar seara, la masă, acasă, cu Adamii, cu Mirela discutat și redactat contract Bengescu.

DNA menționează că, înainte cu două zile de expirarea termenului din 15 iunie 2013, Gheorghe Paltin Sturdza a avut o întâlnire cu Viorel Hrebenciuc, Victor Prodan și Dan Bengescu, notându-și în agendă că s-a căzut la o înțelegere, făcându-se astfel referire la actul adițional cu urma să se încheie în 1 iulie 2013.

Sursa citată subliniază că, în 24 iunie 2013, pentru a stabili modalitatea concretă în care urma să fie răsplătit Viorel Hrebenciuc pentru intervențiile sale, Sturdza a avut o întâlnire în Brașov cu deputatul și fiul său Andrei Hrebenciuc, stabilindu-se încheierea unui contract cu o societate comercială care aparent nu are vreo legătură cu familia Hrebenciuc. În 1 iulie 2013, prin actul adițional autentificat, alături de Dan Bengescu a dobândit calitatea de promitent cumpărător SC Reședința Vârstnicilor, cu sediul în București.

"Din cercetări a rezultat că acționarul unic al SC Reședința Vârstnicilor este, persoană juridică cipriotă controlată de Andrei Hrebenciuc prin intermediul Kklaw Managers Limited. Faptul că Andrei Hrebenciuc controlează fără dubiu SC Reședința Vârstnicilor rezultă atât din declarațiile suspecților Carmen Drăgoi, Nicolae Mergeani și Victor Prodan cât și din Trust Deed—ul încheiat în 30 decembrie 2011 prin care Nicolae Mergeani îi predă lui Andrei Hrebenciuc întregul control asupra societății Majura Ltd. După încheierea acestui act care le garanta câștigul, inculpații Andrei Hrebenciuc și Viorel Hrebenciuc au început să facă demersuri pentru atingerea scopului grupului infracțional", se arată în referatul citat de agerpres.

Procurorii au reținut că, în acest context, inculpații Sturdza, Adam, Bengescu și Viorel Hrebenciuc au urmărit să-i determine pe reprezentanții Romsilva, mai exact pe directorul general Adam Crăciunescu, inculpat în prezenta cauză, să nu mai atace în instanță deciziile comisiei județene Bacău (fapt care este de natură să tergiverseze eliberarea titlului de proprietate) sau să renunțe la judecată acolo unde deja s-au demarat procesele civile. Ei menționează că pentru a reuși în activitatea infracțională, Viorel Hrebenciuc l-a cooptat pe Viorel Ghelasă, directorul Direcției Silvice Bacău.

"Comunicându-i că sunt probleme cu măsurătorile, Viorel Hrebenciuc l-a asigurat că problema e rezolvată de cei de la firma Geoprocesing. Viorel Hrebenciuc a arătat că are calitatea legală în această punere în posesie, întrucât are un contract încheiat cu Sturdza și Adam. De asemenea, era deranjat de demersurile făcute de Direcția Silvică Bacău pentru parcurgerea etapelor necesar punerii în posesie. (...) La sfârșitul lunii octombrie 2013, Viorel Hrebenciuc și-a intensificat demersurile în problema suprafețelor de pădure vizate pentru restituire de către Sturdza, sens în care—a contactat telefonic chiar pe Viorel Ghelasă, căruia i-a reproșat 'blocajele' instituționale apărute", se susține în referat.

Ulterior, au constatat anchetatorii, în 1 decembrie 2013, Ioan Adam, nemulțumit de demersurile efectuate de funcționari ai Romsilva, care contestă în instanță solicitările de retrocedare ale lui Sturdza, îi trimite lui Dan Bengescu un SMS în care îi cere să ia atitudine față de demersurile Romsilva și să îi transmită lui Viorel Hrebenciuc că funcționarii publici cu care a discutat despre terenurile revendicate l-au păcălit, subliniind cu această ocazie că deputatul și-a ''dat cuvântul", în sensul că va rezolva problema.

"După primirea mesajului, inculpatul Bengescu redirecționează către Andrei Hrebenciuc mesajul de la 'profesor'. După trimiterea SMS-ului scris de către Ioan Adam, Dan Bengescu i-a trimis un alt SMS lui Andrei Hrebenciuc: " E făcută de Romsilva, trece prin ei automat. Poate dați o fugă marți, miercuri, la București", se mai arată în referat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.