Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Nu putem rămâne tăcuți'. Șeful Hezbollah avertizează că răspunsul său la asasinarea liderului Hamas la Beirut este 'inevitabil'

timesofisrael.com
Hassan Nasrallah Hezbollah

Liderul mişcării şiite proiraniene din Liban, Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat vineri într-un discurs televizat că o ripostă la lovitura israeliană asupra bastionului grupării de la periferia sudică a Beirutului, în care a fost ucis nr. 2 al Hamasului palestinian, este "inevitabilă" pe "câmpul de luptă", informează AFP, conform AGERPRES.

Întregul Liban va fi expus dacă gruparea sa nu va reacţiona la asasinarea şefului adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, a spus Nasrallah, citat de Reuters, insistând că lovitura asupra suburbiilor din sudul Beirutului "este gravă şi nu va rămâne fără răspuns".

Israelul, care nu a revendicat-o, a fost imediat arătat cu degetul de către Hamas, Hezbollah şi guvernul libanez. Un responsabil american din domeniul apărării a indicat, de asemenea, că a fost într-adevăr o "lovitură israeliană", conform AFP.

"Nu putem rămâne tăcuţi faţă de o încălcare de o asemenea magnitudine, căci ar însemna ca întreg Libanul să fie expus" pe viitor, a subliniat Hassan Nasrallah.

"Combatanţii noştri din toate zonele de frontieră (...) vor răspunde la această încălcare periculoasă", a adăugat el.

Confruntările între Israel şi Hezbollah, care afirmă că acţionează din solidaritate cu Hamas în Gaza, sunt limitate la zonele de frontieră în sudul Libanului.

Nasrallah a spus că operaţiunile actuale ale Hezbollah la frontierele de sud au deschis o "oportunitate istorică" pentru Liban de a-şi elibera teritoriul ocupat de Israel şi că "rezistenţa islamică din Irak" are, de asemenea, o "oportunitate istorică" de a scăpa de prezenţa americană în această ţară, notează EFE.

De la începutul confruntărilor la graniţă, în urmă cu aproape trei luni, această mişcare a lansat peste 670 de diferite operaţiuni împotriva Israelului, cu o medie de şapte atacuri pe zi, a indicat clericul şiit în discursul său transmis de canalele tv afiliate grupării.

Nasrallah a explicat că formaţiunea sa dispune de informaţii şi imagini "bune" despre şi în jurul acestor poziţii militare, ceea ce i-a permis să lanseze rachete ghidate asupra unor ţinte "specifice", cum ar fi tancuri sau echipamente tehnice.

"De la început am spus că scopul frontului este de a pune presiune asupra Israelului pentru a pune capăt agresiunii sale împotriva Gaza", a afirmat Nasrallah, citat de postul de televiziune israelian i24News.

"Războiul de astăzi nu este doar pentru Palestina, ci şi pentru Liban şi sudul său, în special pentru regiunea Litani. Publicul nostru trebuie să fie unit în acest război, moral şi financiar. Războiul este şi pentru Liban, aşa cum este pentru Gaza şi Al-Quds (Ierusalim)", a conchis el.

Acesta este al patrulea discurs al lui Nasrallah de la începutul războiului în Fâşia Gaza între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas în 7 octombrie şi al doilea din această săptămână, după ce miercuri liderul Hezbollah a luat cuvântul pentru a-l comemora pe generalul iranian Qassem Soleimani, ucis într-un atac american în Irak cu patru ani în urmă.

Temerile că Libanul ar putea deveni al doilea front în războiul din Gaza au crescut săptămâna aceasta după un atac cu dronă atribuit Israelului, soldat marţi cu moartea nr. 2 al Hamas, Saleh al- Arouri şi a altor şase persoane într-o suburbie a Beirutului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.