Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Nu se mai poate în halul ăsta' - Concluzia amară a istoricului Lucian Boia

lucian boia

Există vreo idee care trece prin toți cei 100 de ani pe care îi marcăm de la Marea Unire din 1918? Sau poate mituri? Istoricul Lucian Boia a analizat la Digi24 ce s-a întâmplat de-a lungul acestui secol și ajunge la o concluzie amară: românii au câștigat un joc istoric foarte important în 1918, dar din păcate l-au pierdut sau nu sunt capabili să îl gestioneze pe alte planuri.  Deși, în zonă, România e singurul stat desăvârșit după Primul Război Mondial care există, în mare, așa cum s-a creat, până la urmă, „ce am facut noi cu țara asta, rezultatele, nu sunt deloc grozave”, spune Lucian Boia.

„Românii au o relație destul de specială și incompletă cu democrația. La noi a funcționat foarte bine ceea ce Maiorescu a văzut ca fiind acele forme fără fond, în articolul intitulat „În contra direcției de astăzi în cultura română” din 1868. Parcă ar fi fost scris ieri! (...) Da, dacă te uiți și la România de astăzi, e o țară pe deplin occidentalizată, avem tot ce are și Occidentul ca structuri, ca instituții, ca legi. Dacă te uiți, cum spunea Titu Maiorescu, pe deasupra. Dacă intri în interior, vezi deja că funcționează în continuare, la aproape 200 de ani după Maiorescu, acele forme fără fond. Asta este, ne jucăm, ne jucăm puțin sau ne jucăm chiar mai mult și miza deseori este țara. E o notă de superficialitate, care însoțește ceea ce - trebuie spus - este o calitate a românilor: o receptivitate la modele și o capacitate remarcabilă de a adopta sau măcar de a imita modele.

Vladimir Putin, ridiculizat fără milă după finala Cupei Mondiale. Imaginea care i-a scos din sărite pe utilizatorii Twitter

Gândiți-vă cât de repede s-a trecut în sec. XIX, elita românească a deplasat țara dinspre Orient spre Occident. În primele decenii ale secolului, elita se îmbrăca oarecum turcește, în straie orientale, foloseau limba greacă și scriu în românește cu caractere chirilice. Și foarte, foarte repede, pe parcursul unei generații, deodată se trece dinspre Răsărit spre Apus, limba de cultură devine franceza, totul se schimbă, îmbrăcămintea...Totul se schimbă foarte repede la nivelul elitelor. Ei bine, capacitatea asta de schimbare rapidă - care, încă o dată, e o trăsătură și o calitate a românilor -  se însoțește, din păcate - dar e inevitaibil, dacă treci așa ușor dintr-un sistem de civilizație în altul - de o notă de superficialitate și ajungem la formele fără fond ale lui Titu Maiorescu. De altfel, și comunismul sovietic, mai târziu, a fost imitat aproape la perfecție, în mai mare măsură decât în țările Europei Centrale.

Modelele acestea sunt luate în brațe de elită, cine i-a întrebat pe ceilalți? Și asta e o problemă, a fost și rămâne în societatea românească: fractura socială,diferențele sunt foarte mari. Noi lăudăm foarte tare perioada interbelică - și într-adevăr, putem să o facem, dacă ne gândim la înfăptuirile culturale - dar în același timp, România e și între cele două războaie mondiale, cum a fost și înainte și cum este și astăzi pe unul dintre ultimele locuri în Europa la foarte multe capitole. E țara, în perioada interbelică, în care sunt cei mai mulți analfabeți (43 la sută, potrivit unui recensământ din 1930), mortalitatea infantilă...(...) și lucrurile se regăsesc aproape neschimbate și astăzi: printre ultimii la știință de carte, printre primii la mortalitate infantilă în Europa.

ULTIMA ORĂ - Tudorel Toader, vizită neașteptată la Palatul Victoria

În comunism, a fost industralizarea forțată, politica de urbanizare, cu sutele de mii de blocuri în orașele patriei, dar rezultatul a fost totuși curios: astăzi, România, în Uniunea Europeană, este țara cu cei mai mulți locuitori care trăiesc la sate, cea mai mare populație rurală, cam 45 la sută. E uluitor, după câte eforturi s-au făcut în materie de industralizare și urbanizare. Suntem, iarăși, ultimii în privința asta.

Plouă în România cu recorduri negative, foarte, foarte multe, nicio țară, cred, din Uniunea Europeană, nu poate alinia atâtea recorduri negative. Nici măcar Bulgaria, care, global, e puțin după România, dacă te uiți la totalitatea cifrelor, e ceva mai săracă decât România. Dar cu mai puține recorduri negative, totuși. Și-au făcut o rețea de autostrăzi, nu foarte dezvoltată, dar existentă, pe când la noi sunt doar bucăți-bucățele de autostrăzi. E numai un exemplu.

Când ești foarte adaptabil, cum sunt românii, inevitabil devii și superficial.

Cred, totuși, că românii au deschidere către Occident și se simt legați de lumea occidentală.”, a spus Boia, la Digi24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.