Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri în presa germană: În Armata rusă s-a discutat despre un atac cu arme nucleare asupra Germaniei

Der Spiegel
putin poker nuclear

Înainte de a declanșa invazia în Ucraina, Rusia ar fi avut de gând să lanseze un atac nuclear asupra Berlinului, Bazei Aeriene a SUA de la Ramstein și Bazei Aeriene Büchel, relatează revista germană Der Spiegel, care a avut acces la informații din cercurile de securitate. Conform site-ului de știri T-online, în conversațiile radio interceptate, comandanții ruși ar fi discutat și de un atac nuclear asupra portului Hamburg din Germania.

În cadrul armatei Federației Ruse s-a vorbit despre un atac nuclear împotriva Germaniei, scrie Der Spiegel. Conform articolului, serviciile de informații occidentale au interceptat mesaje radio de la Marina Rusă dintr-o manevră în Marea Baltică, la sfârșitul anului trecut.

Așadar, rușii discutau despre trei atacuri nucleare, unul în Germania, și alte două asupra Bazelor Aeriene de la Ramstein și Büchel, unde sunt stocate bombe atomice americane. Conform T-online, a fost precizat și portul Hamburg.

Comunicarea surprinsă ar putea clarifica reținerea cancelarului german Olaf Scholz de a furniza arme Ucrainei.

Specialiștii în securitate din serviciile occidentale interpretează diferit aceste mesaje radio. Unii afirmă că este obișnuit ca folosirea armelor nucleare să fie vorbită și practicată într-un exercițiu militar, iar acest lucru se întâmplă și în timpul manevrelor NATO.

„Nu este un pericol real”, a afirmat un expert.

Alți specialiști sunt de părere că este probabil ca forțele ruse să fi făcut afirmațiile fiindcă „au vrut să intimideze Occidentul și să stârnească frica”.

Liderul de la Casa Albă a comunicat că retorica președintelui rus Vladimir Putin cu privire la probabilitatea folosirii de arme nucleare în Ucraina este „periculoasă”, arătându-se neîncrezător față de afirmațiile sale conform cărora nu are de gând să le utilizeze.

Într-un discurs la Moscova, Putin a subestimat un conflict nuclear cu Occidentul, afirmând că Rusia nu amenință cu utilizarea de arme nucleare, ci doar ripostează la „șantajul” nuclear al liderilor occidentali.

De la debutul războiului dezlănțuit în Ucraina, liderul de la Kremlin a dispus plasarea în alertă a forțelor nucleare.

Doctrina militară nucleară rusă, care a fost publicată în anul 2020, spune că Kremlinul „își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare”, inclusiv „pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și încetarea acestora în condiții acceptabile pentru Federația Rusă și/sau aliații săi”.

Conform unui raport al Buletinului Oamenilor de Știință în domeniul Atomic, Rusia deține aproximativ 4.477 de focoase nucleare, care pot fi utilizate de lansatoarele strategice cu rază lungă de acțiune sau de forțele nucleare tactice cu rază scurtă de acțiune.

Din cele 4.477, circa 1.588 de focoase strategice sunt desfășurate: aproximativ 812 montate pe rachete balistice terestre, în jur de 576 pe rachete balistice de pe submarine și probabil 200 aflate în bazele bombardierelor grele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.