Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai aproape ca niciodată de folosirea armelor nucleare. Care este diferența între armele nucleare tactice și armele nucleare strategice

The New Geopolitics Research Network
arme nucleare tactice

Potrivit informațiilor americane, Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice care pot fi plasate pe rachetele de croazieră și obuzele de artilerie, utilizate în mod normal pentru a livra explozibili convenționali.

Armele nucleare tactice pot fi lansate și din aeronave și nave, ca rachete antinavă, torpile și încărcături de adâncime. SUA spun că Rusia a investit recent în aceste arme pentru a le îmbunătăți raza de acțiune și precizia.

Armele nucleare tactice sunt dotate cu focoase mici și sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă sau pentru aplica o lovitură limitată. Ele sunt concepute pentru a distruge ținte inamice într-o anumită zonă, fără a provoca efecte radioactive pe scară largă.

Cele mai mici arme nucleare tactice pot fi de o kilotonă (produc o deflagrație echivalentă cu cea a o mie de tone de exploziv TNT) sau chiar mai puțin, iar cele mai mari pot ajunge până la 100 de kilotone.

Armele nucleare strategice sunt mai mari, până la 1.000 de kilotone, și sunt concepute să acționeze pe o rază mult mai mare. Prin comparație, bomba atomică lansată de SUA asupra Hiroshima în 1945 era de 15 kilotone.

Au fost folosite vreodată arme nucleare tactice?

Armele nucleare tactice nu au fost niciodată folosite în conflicte după ce puterile nucleare precum SUA și Rusia au considerat că este la fel de eficient să distrugă ținte pe câmpul de luptă folosind muniții convenționale moderne, arată BBC. În plus, nicio țară cu arme nucleare nu a fost până acum dispusă să riște să declanșeze un război nuclear total prin folosirea armelor nucleare tactice.

Cu toate acestea, există experți care susțin că Rusia ar putea fi mai dispusă să folosească astfel de armament pe post de „schimbător de joc”, dacă va suferi noi eșecuri pe front. „Sunt în mod legitim îngrijorat că, în această circumstanță, Putin ar putea folosi o armă nucleară în Ucraina pentru a-i îngrozi pe toți și pentru a-și îndeplini misiunea”, susține James Acton, expert nuclear la Carnegie Endowment for International Pace din Washington DC

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.