Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numai pacient să nu fii în România! Povestea unui bolnav de cancer care și-a câștigat în instanță tratamentul după ce a fost pus să-l cumpere

judecator justitie

Numai pacient să nu fii în România! Povestea unui bolnav de cancer care și-a câștigat în instanță tratamentul. după ce a fost pus să-l cumpere

Tot mai multe persoane care suferă de cancer au ajuns să dea statul român în judecată, pentru a putea câștiga gratuitatea la medicamentele costisitoare de care au nevoie pentru a supraviețui.

Un ultim caz de acest gen s-a judecat în 4 ianuarie 2024. Un pacient care suferă de o formă rară de cancer a reușit să convingă magistrații că medicamentul Regorafenib, cu denumirea comercială Stivarga, îi poate salva viața. Costul acestuia este de circa 10.800 de lei un flacon, preț pe care pacientul nu și-l poate permite.

Medicamentul este autorizat pentru punerea pe piaţă, inclusiv în România, prin procedura centralizată la nivelul Uniunii Europene. Reclamantul a fost diagnosticat cu "tumoare stromală gastrointestinală", iar medical curant a recomandat tratamentul cu acest medicament.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea și a dispus acordarea tratamentului în regim de compensare integrală, fără contribuție personală

La acest moment, medicamentul este compensat 100% pentru tratamentul carcinomului hepatocelular, dar nu și pentru tipul de cancer de care suferă bărbatul.

Cu toate acestea, Curtea de Apel Alba Iulia a admis, însă, cererea acestuia și a dispus acordarea tratamentului în regim de compensare integrală, fără contribuție personală.

"Ținând cont de circumstanţele concrete ale cazului, mai exact de gravitatea bolii, stadiul avansat în care se afla şi costul foarte ridicat al tratamentului, Curtea reţine că, în esenţă, dreptul invocat îl constituie dreptul la viață, drept care nu se poate realiza şi conserva în concret decât prin urmarea tratamentului prescris.

O soluţie contrară ar constitui o lezare gravă a dreptului la viaţă şi sănătate, imposibil de acceptat într-o societate ce se pretinde protectoare a unor drepturi şi libertăţi fundamentale", a concluzionat magistratul care a judecat speța, conform adevărul.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.