Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nume neinspirat pentru noul partid susținut de Dragnea: Asemănarea cu partidul foștilor legionari

dragnea

Fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea a anunţat că va sprijini "cu toată experienţa" un partid nou-înfiinţat, Alianţa pentru Patrie, care are ca obiectiv "bunăstarea românilor" şi este animat de "patriotism economic".

Partidul a fost înființat de apropiați ai fostului secretar general al PSD, Codrin Ștefănescu. Numele ales este însă unul mai puțin inspirat, având o istorie recentă controversată.

Partidul „Totul pentru Țară” (PTT) a fost un partid de extremă dreaptă înființat în 1993, la inițiativa unui grup de vechi luptători în Rezistența Națională Anticomunistă, foști legionari, foști deținuți politici și partizani în munți. Deoarece partidul legionar a fost singurul partid rămas interzis după Revoluția Română din 1989, legionarii au căutat diverse denumiri pentru mișcarea lor ultima fiind PPP: Partidul „Pentru Patrie”.

Un alt partid cu nume asemănător a fost Partidul Național Pentru Patrie. De altfel, descrierea de pe pagina de Facebook a fostului Partid Pentru Patrie are elemente comune cu manifestul Alianței Pentru Patrie, partidul anunțat de Liviu Dragnea:

„Partidul National Pentru Patrie (PNPP) este fondat de cativa rezervisti ai Armatei si ale celorlalte componente ale sistemului de Aparare al tarii, carora li s-au alaturat de la bun inceput un grup de scriitori, jurnalisti, muzicieni etc. Ce-si propun ei este scoaterea Romaniei din postura actuala de colonie a cercurilor transnationale de interese si transformarea ei intr-un stat - fie si membru al entitatilor amintite - national, unitar, stapan pe soarta sa, in care poporul roman sa-si aleaga singur calea de urmat si sa-si administreze el insusi bogatiile cu care l-a daruit Dumnezeu. Vor o democratie reala, participativa, intr-o societate a dreptatii, fara imixtiuni din afara, intr-un complex de relatii externe de colaborare reciproc avantajoasa, in pace si buna intelegere. Vor dezvoltarea economica a tarii plecand tocmai de la resursele materiale si umane de care ea dispune, astfel incat jumatea din forta de munca aflata in prezent in bejenie sa se intoarca acasa, fratii de peste Prut sa doresca ei insisi sa ne reintregim Tara, iar Romania sa-si recapete locul meritat - si detinut altadata - intre natiunile lumii.”

Dincolo de numele aparent neinspirat, Liviu Dragnea a ținut să precizeze încă de la momentul anunțului că Alianța Pentru Patrie nu se dorește a fi un partid extremist, nici naționalist, nici anti-UE sau anti-NATO. „Principalul obiectiv îl reprezintă bunăstarea românilor și este animat de patriotismul economic. Nu este un partid naționalist, xenofob, antieuropenist sau antiatlantic. Dimpotrivă”, a afirmat Dragnea, duminică seara, la Realitatea PLUS.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.