Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numire ciudată în Brazilia: Fostul preşedinte a fost 'uns' şef chiar dacă e acuzat de corupţie

Dilma Rousseff

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, investigat în prezent pentru corupţie şi spălare de bani, a fost numit miercuri şef al cabinetului preşedintei Dilma Rousseff, transmit agenţiile internaţionale de presă.

În sistemul politic brazilian acest post este practic echivalentul celui de prim-ministru. Numirea survine în timp ce Brazilia trece printr-o gravă criză politică amplificată de scandalul de corupţie în care sunt implicaţi atât Rousseff, cât şi Lula da Silva, predecesorul ei, ambii provenind din formaţiunea social-democrată Partidul Muncitorilor. Justiţia susţine că Lula da Silva, care a fost preşedinte al Braziliei în perioada 2003 - 2010, a beneficiat de afaceri ilegale desfăşurate de Petrobras, cea mai mare companie din America de Sud, iar cel puţin o parte din aceste fonduri ar fi fost folosite de Dilma Rousseff în campania electorală din anul 2014.

Dar aceasta din urmă neagă acuzaţiile şi pune scandalul pe seama unui complot al opoziţiei, care încearcă să o înlăture de la putere printr-o procedură de impeachment deja demarată în Congres. În noua sa poziţie politică, Luiz Inacio Lula da Silva va avea ca misiune principală să se folosească de întreaga sa influenţă politică pentru ca Dilma Rousseff să nu fie destituită. El ar dori şi o reorientare a politicii economice a guvernului, în contextul în care criza politică din Brazilia este dublată de o criză economică.

Sub conducerea lui Lula da Silva, Brazilia a cunoscut un adevărat miracol economic, mai ales în privinţa reducerii imenselor decalajelor sociale, care însă sunt în continuare o caracteristică a acestei ţări. De altfel, corupţia şi sărăcia au amplificat în ultima vreme tensiunile sociale, duminică peste trei milioane de brazilieni participând la manifestanţii la care au cerut demisia preşedintei Rousseff, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.