Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numire controversată la CNIR: După ce a scăpat de DNA și a pus 'pe butuci 'o celebră autostradă, un fost șef al CNAIR a ajuns director la Investiții Rutiere

Q Magazine
Autostradă

Dosarele DNA din spatele său, gestionarea proastă a proiectului autostrăzii Sibiu – Orăștie, lotul 3, sutele de milioane de euro ce trebuie plătite acum de la buget drept consecințe, nu l-au împiedicat de ministrul Transporturilor, Lucian Șova, să îl numească pe Narcis Neaga, director general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere până în decembrie 2015, în funcția de director general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere.

"Consiliul de Administraţie al CNIR s-a întrunit şi l-a ales pe Narcis Neaga în funcţia de director general", au spus sursele Agerpres.

Citește și: Dezvăluire EXPLOZIVĂ! Hotărârea de Guvern care pune sute de mii de români în situația Casei Regale

Narcis Neaga a fost director general al Companiei Naţionale de Administrare a Drumurilor Naţionale din România (CNADNR), care a fost reorganizată în 2016, sub Guvernul tehnocrat, şi redenumită Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă a fost înfiinţată Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR), o companie distinctă ce se ocupă de proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport rutier.

Narcis Neaga a fost demis în decembrie 2015 de către ministrul Transporturilor de atunci, Dan Costescu după ce un raport făcut de Corpul de Control al ministrului indica numeroase nereguli în gestionarea contractului, management prost al acestuia și învinovățea conducerea de atunci a companiei pentru această situație.

El a decis deschiderea lotul 3 cu câteva zile înainte de al doilea tur pentru alegerile prezidențiale la care participa și șeful său, premierul de atunci Victor Ponta.

Situația autostrăzii Sibiu Orăștie a creat numeroase probleme. Lucrările de reparații au fost plătite de statul român și nu de constructorul italian Impregilo – Salini, statul a devenit bun de plată cu daune de zeci de milioane de euro către constructor, iar Comisia Europeanpă a pus problema retragerii finanțărilor acordate României pentru realizarea acestei autostrăzi.

Neaga a fost cercetat de DNA într-un dosar penal care avea ca obiect autostrada Sibiu - Orăştie. Pe 2 martie 2018, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis clasarea dosarului care îl privea pe Narcis Neaga, cauză în care a fost cercetat pentru abuz în serviciu în legătură cu un contract privind autostrada Sibiu - Orăştie, pe motiv că faptele nu sunt prevăzute în legea penală, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, anchetatorii au dispus clasarea cauzei şi în ceea ce îi priveşte pe Amalia Renata Bendeac, Mihai Horia Niculae, Cristina Rentea, Ramona Gabriela Dima şi Nicoleta Davidescu, pentru aceleaşi considerente.

Procurorii au decis totodată ridicarea sechestrului instituit asupra unui imobil deţinut de Narcis Neaga, dar şi restituirea cauţiunii stabilite anterior.

În decembrie 2015, Narcis Neaga a fost pus sub control judiciar de DNA, fiind stabilită o cauţiune de 300.000 de lei.

Citește și: Tăriceanu, despre desecretizarea protocolului SRI-PG: 'Vom vedea ce conţin aceste înţelegeri anormale'

Procurorii susţineau că, în 15 mai 2014, Narcis Neaga, în calitate de director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (CNADNR), a procedat la suspendarea abuzivă a unui contract de servicii privind supervizarea lucrărilor la autostrada Orăştie - Sibiu şi a plăţilor aferente acestuia, cu încălcarea dispoziţiilor contractuale, a condiţiilor FIDIC (Federaţia Internaţională a Inginerilor Consultanţi) şi a dispoziţiilor legale.

Conform DNA, Neaga a desemnat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov pentru a superviza lucrările de construcţie a autostrăzii şi pentru a îndeplini obligaţiile contractuale în perioada de desfăşurare a contractelor de lucrări privind: ''Proiectare şi execuţie Autostrada Orăştie - Sibiu, Lot 3: km 43+855 - km 65+965', ''Proiectare şi execuţie Autostrada Orăştie - Sibiu, Lot 3: km 65+965 - km 82+070".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.