Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ziua cârtiței' la DNA: Noul statut al magistraţilor încurcă planurile ministrului Justiţiei pentru procurorul-şef anticorupţie

digi24.ro
Klaus Iohannis Tudorel Toader

Luni, 15 octombrie, a fost publicat în Monitorul Oficial noua formă a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Actul normativ ar putea prelungi procedura de numire a noului şef DNA, deşi teoretic dorinţa legiuitorului a fost contrară.

Potrivit noii legi, preşedintele poate refuza o singură dată, motivat, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA. Astfel, Klaus Iohannis ar putea să o refuze pe Adina Florea, dar ar fi obligat să accepte următoarea propunere a lui Tudorel Toader. Doar că un articol din actul normativ complică lucrurile.

"Prevederile prezentei legi nu se aplică procedurilor de ocupare a posturilor de conducere sau de execuţie, inclusiv prin promovare, şi nici procedurilor de evaluare profesională în curs de desfăşurare la data intrării sale în vigoare", se arată în articolul 109 al legii publicate azi în Monitorul Oficial.

La data intrării în vigoare, procedura de numire a şefului DNA este în curs, deci noile prevederi din Legea 303/2004 nu se aplică. Procedura cuprinde propunerea ministrului Justiţiei, avizul consultativ al Secţiei pentru procurori a CSM şi decizia finală a preşedintelui. Astfel, procedura în curs se încheie fie cu decretul de numire a noului şef DNA, fie cu un refuz. Pentru că legea publicată azi în Monitorul Oficial cuprinde şi articolul 109, în cazul în care preşedintele o refuză pe Adina Florea, acesta va avea posibilitatea legală să refuze şi următoarea propunere (prima care intră sub incidenţa noii Legi 303). Abia o a treia propunere făcută de ministrul Justiţiei ar fi obligatorie pentru preşedinte.

CITEȘTE ȘI: Scapă de refluxul gastroesofagian: Evită aceste alimente care provoacă regurgitarea acidă! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.