Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NUP, într-o anchetă federală asupra uciderii în Louisiana a unui bărbat de culoare/ SUA

pistol, impuscat, arma

Autorităţile americane au dispus miercuri neînceperea urmăririi penale (NUP) într-o anchetă federală emblematică privind uciderea de către poliţişti, în 2016, în Louisiana, a unui vânzător ambulant de culoare, transmite AFP preluat de agerpres.

Este prima dată când noul ministru american al Justiţiei, Jeff Sessions, decide să renunţe public la urmărirea poliţiştilor pentru un eventual abuz de forţă într-un caz care a agitat puternic Statele Unite vara trecută. 

Acest NUP, care reflectă potrivit unora o schimbare de mentalitate a administraţiei faţă de forţele de ordine, a fost imediat denunţată de către asociaţii de apărare a drepturilor civice şi de familia victimei, notează France Presse. 

Pe 7 iulie anul trecut, autorităţile americane au deschis o anchetă federală în legătură cu uciderea prin împuşcare în Louisiana, cu două zile înainte, a unui vânzător ambulant de culoare, doborât la pământ de către poliţişti, anchetă ce urma unor reacţii de indignare venite din toate colţurile Statelor Unite. 

După ce aparent s-a opus arestării, Alton Sterling şi-a pierdut viaţa la vârsta de 37 de ani. Moartea sa a trezit imediat spectrul rasismului în rândul poliţiei americane, acuzată foarte des de brutalităţi gratuite împotriva afroamericanilor. 

''Principalul organism însărcinat cu ancheta va fi divizia pentru drepturi civice a Ministerului Justiţiei, asistată de Biroul procurorului din Louisiana şi de către FBI'', anunţa tot atunci pentru media John Bel Edwards, guvernatorul acestui stat meridional. 

După cum a indicat miercuri Ministerul Justiţiei, investigaţiile efectuate timp de zece luni "nu au permis strângerea unor dovezi suficiente pentru urmărirea penală" a celor doi agenţi de poliţie din Baton Rouge implicaţi în faptele din 5 iulie 2016. 

Tată a cinci copii, Alton Sterling, cunoscut cu porecla ''CD man'', vindea CD-uri într-o parcare a unui centru comercial. Aspectul său fizic corespundea descrierii unei persoane căutate, aşa că poliţiştii au decis să-l aresteze. 

Într-o înregistrare video, vânzătorul pare să refuze să se supună celor doi agenţi albi, care îi ordonă să stea la pământ. Unul dintre poliţişti îl plachează atunci pe Sterling, colegul său încercând să-l imobilizeze. 

''La sosirea poliţiştilor, Sterling era înarmat şi, în altercaţia care a urmat, acesta şi-a pierdut viaţa', a declarat la acel moment Carl Dabadie, şeful poliţiei locale. 

În concluziile de acum ale anchetei, sunt enumerate mai multe puncte în favoarea poliţiştilor: faptul că a existat o luptă cu Sterling, că aceştia au încercat mai întâi să-l neutralizeze cu un pistol cu şocuri electrice Taser, faptul că Sterling era mai mare şi mai puternic decât fiecare din cei doi agenţi şi, în final, cunoaşterea de către cei doi poliţişti a faptului că suspectul lor avea o armă. 

NUP-ul din dosar a provocat disperare între rudele victimei. "Am aşteptat tot acest timp pentru nimic", a deplâns situaţia Sandra Sterling, mătuşa lui Alton. 

Preşedintele organizaţiei Southern Poverty Law Center, care combate rasismul, s-a arătat "profund preocupat". 

A doua zi după moartea lui Alton Sterling, un alt bărbat de culoare, Philando Castile, a fost împuşcat în maşina lui de către un poliţist, în faţa prietenei sale şi a fetiţei acesteia în statul Minnesota, în timpul unui control pentru un far spart. 

"Am asistat la prea multe tragedii ca acestea", a declarat atunci imediat preşedintele democrat Barack Obama. 

Împuşcarea celor doi bărbaţi de culoare de către poliţişti a fost urmată vara trecută de manifestaţii în mai multe oraşe americane, protestele fiind marcate de arestări şi ciocniri între demonstranţi şi forţele de ordine. Marşuri au avut loc la New York, Washington, San Francisco, dar şi în alte oraşe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.