Aceştia nu exclud că în spatele măsurii ar putea exista şi anumite interese comerciale.
„Nu există studii concrete care să demonstreze că acizii graşi trans chiar cauzează anumite boli. Este strict o presupunere biochimică. Eu sunt, în general, pentru scăderea aportului de lipide pentru că activitatea fizică a omului a scăzut, a devenit sedentar. Din punctul meu de vedere, 30 de grame de margarină fac tot atât de rău ca 30 de grame de unt”, a declarat pentru adevarul.ro profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, medic nutriţionist.
La rândul său, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) e de părere că într-un stat european interzicerea unui anumit produs nu este ceva firesc. „Este important însă ca produsele să fie prezentate la adevărata lor valoare, iar consumatorul să nu fie minţit. Personal, nu cred că se va putea interzice comercializarea margarinei”, a explicat Mierlea pentru adevarul.ro.
„Consumatorul trebuie să înţeleagă că orice substanţă, consumată în cantitate foarte mare, poate deveni otravă”, a completat şeful ANPC. In România, cantitatea medie de margarină consumată într-un an este de aproximativ un kilogram per capita, sub nivelul european şi departe de cel din ţările nordice. Piaţa de profil, ca şi cea a untului sau a multor altor categorii alimentare, îşi continuă tendinţa de contracţie din ultimii ani, dar acest fenomen a dat semne de ameliorare pe parcursul anului 2012.
Nutriţioniştii din Bulgaria vor ca vânzarea de margarină să fie interzisă în această ţară din cauza acizilor graşi trans pe care îi conţine. Experţii din cadrul Agenţiei bulgare pentru siguranţa alimentară susţin că un consum constant de margarină este potenţial periculos deoarece grăsimile trans sunt greu de digerat şi încetinesc metabolismul, ceea ce poate provoca diverse boli. Margarina este foarte populară în Bulgaria graţie preţului său mic comparativ cu untul şi este de multe ori prezentată ca bună pentru copii şi ca prevenind bolile cardiace. Recent, Administraţia americană pentru alimente şi medicamente a decis că uleiurile hidrogenate, de tipul margarinei, nu mai sunt considerate sigure pentru consum.