Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O algă invazivă de origine japoneză a colonizat ţărmurile stâncoase din sudul Franţei

france24.com
alga japoneza Marsilia

O algă invazivă de origine japoneză, care degajă un miros neplăcut atunci când intră în putrefacţie, precum şi un gaz potenţial mortal, a colonizat stâncile şi golfurile din Parcul Naţional Calanques din sudul Franţei, situat în proximitatea oraşului Marsilia, au anunţat vineri mai multe surse concordante, citate de AFP.

Alga Rugulopteryx okamurae, de culoare verde, "nu este toxică, nici producătoare de iritaţii, dar prezintă un risc sanitar, deoarece atunci când eşuează pe ţărm degajă un gaz, hidrogen sulfurat, potenţial mortal dacă este inhalat în doze mari", a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Parcului Naţional Calanques.

De la apariţia sa în proximitatea insulei Maire, la sud de Marsilia, în 2018, alga japoneză s-a răspândit tot mai mult şi a fost depistată chiar şi în apele din interiorul oraşului. Ea a ajuns şi pe Cote Bleue (Coasta Albastră, n.r.), situată la vest de Marsilia - al doilea oraş ca mărime al Franţei, scrie Agerpres.ro.

Alga "cu caracter invaziv dovedit", potrivit specialiştilor de la Parcul Naţional Calanques, a ajuns cel mai probabil în Marsilia "după ce cineva a mâncat arici de mare din laguna Thau, unde era prezentă din 2008, şi i-a dejectat apoi în mare", a declarat Thierry Thibault, cercetător la Institutul mediteraneean de oceanologie.

Contactaţi de specialiştii Parcului Naţional Calanques, reprezentanţii Primăriei din Marsilia au dat asigurări vineri, spunând că "situaţia este sub control şi că mai multe analize sunt în curs de desfăşurare".

"Nu există un pericol pentru om în acest stadiu, dar dacă nivelul de gaz devine prea mare, va trebui să închidem plajele", a declarat Herve Menchon, adjunctul primarului din Marsilia şi coordonatorul departamentului de protejare a biodiversităţii marine.

"Scăldatul copiilor în port, în principiu interzis, este însă o problemă", a recunoscut Herve Menchon. Primăria a "consolidat mijloacele de descurajare a scăldatului (în port, n.r.) şi prezenţa umană cu rol de supraveghere", a adăugat oficialul francez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.