Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O americancă în vârstă de 21 de ani, de profesie paramedic, face voluntariat în Ucraina: Acesta este un lucru uman. Nu poți sta cu mâinile în sân și să privești

Thomas Peter/Reuters
harkov

Un paramedic american în vârstă de 21 de ani, cunoscut sub numele de „Baby Dog", a mers în Ucraina pentru a se alătura luptei pentru apărarea țării.

Având două locuri de muncă, paramedicul american în vârstă de 21 de ani ducea o viață normală în Utah când a început invazia Rusiei în Ucraina. A văzut la știri cum se desfășura situația și a simțit nevoia să facă ceva, relatează CNN. Așa că și-a cumpărat un bilet dus către Ucraina și s-a alăturat luptei pentru apărarea țării atacate de ruși, conform Mediafax.

„Acesta este un lucru uman. Nu poți sta cu mâinile în sân și să privești. Este ca și cum ai sta și te-ai uita cum cineva lovește un câine fără motiv, cum lovește un câine în cap", a declarat paramedicul pentru CNN.

Femeia se află într-un sat de la periferia orașului Harkov din nord-estul Ucrainei. CNN nu a dezvăluit numele ei sau poziția exactă a unității din motive de securitate.

Americanca s-a înscris în Legiunea Internațională de Apărare Teritorială din Ucraina, un program lansat de guvern la sfârșitul lunii februarie pentru a recruta luptători străini, și a devenit soldat. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat, la o săptămână după lansarea programului, că 20.000 de oameni din 52 de țări s-au oferit voluntari pentru a lupta în Ucraina.

Lucrând ca paramedic într-o unitate formată din mai mulți luptători americani și germani, Baby Dog își compară noua viață cu ceva desprins dintr-un film cu James Bond.

„Aveam cu mine geanta medicală. Ploua, era mizerabil. Urcam un deal de 45 de grade pe șosea și apoi, de nicăieri, a apărut o bombă cu dispersie uriașă”, a spus ea.

Forța exploziei a aruncat-o câțiva metri, a povestit Baby Dog. Ea a putut vedea unul dintre soldați întins pe șosea, așa că s-a ridicat și a început să alerge spre el când zona a fost lovită a doua bombă.

„Am ajuns acolo și apoi a explodat al doilea baraj. De obicei vin câte două aici", a adăugat Baby Dog.

Folosirea de către Rusia a tacticii „lovitură dublă", lovind același loc de două ori la un interval de câteva minute, provoacă haos. Potrivit lui Baby Dog, bombele erau cu fragmentare. Este vorba despre bombe mici, atașate unei bombe mari, care explodează pe rând.

„Am reușit să îl tragem (pe soldatul rănit) în linia copacilor în timp ce bomba cu dispersie exploda. Când am ajuns la el, deja murise", a declarat Baby Dog.

Ea mai spune că ororile pe care le-a văzut i-au zdruncinat credința în Dumnezeu.

„Înainte nu văzusem cu adevărat ce poate face un om unui alt om fără niciun motiv. Și m-a cam zdruncinat puțin gândul că El ar permite așa ceva sau că ar lăsa să se întâmple", a explicat Baby Dog.

Americanca recunoaște că experiența a schimbat-o și va avea nevoie de timp pentru a se readapta la viața normală de acasă.

„Va trebui să pun artileria pe fundal ca să adorm. Nu știu. Cu siguranță va fi foarte diferit", a precizat Baby Dog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.