Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O balenă rămasă blocată într-un estuar şi-a regăsit drumul către mare

balena

O balenă cu cocoaşă rămasă blocată de joi în estuarul unui fluviu din Bretania, în vestul Franţei, a revenit în larg, a anunţat vineri o asociaţie care a coordonat misiunea de salvare, transmite AFP.

Mamiferul marin cu o lungime de 7 până la 10 metri a reuşit în timpul zilei de vineri să treacă de barajul pe care îl traversase şi care o împiedica să revină în larg, informează Agerpres.

"A plecat, a plecat!" au strigat bucuroşi zeci de privitori aflaţi pe barajul unei centrale mareomotrice de pe fluviul Rance.

Cetaceul fusese observat pe fluviul Rance joi, în jurul orei locale 10:00. Balena a intrat în fluviu profitând de deschiderea unei vane a centralei care foloseşte forţa motrice a mareelor, aflată în apropiere de oraşul costier Saint-Malo, iar de atunci ea a întâmpinat dificultăţi în a-şi regăsi drumul spre larg, în pofida mai multor redeschideri ale barajului în cursul zilei de joi.

Vineri, ca urmare a mareei în scădere, s-a decis deschiderea tuturor vanelor centralei care a fost oprită în mod excepţional.

"Problema principală este diferenţa de nivel dintre Rance şi mare. Aşa că, din această dimineaţă (vineri), ora 9:00, am deschis larg toate vanele centralei mareomotrice", şase în total, fiecare măsurând 10 metri lăţime şi 15 metri înălţime, pentru ca animalul să se întoarcă de unde a venit, a explicat pentru AFP Thierry Buanic, preşedintele asociaţiei Al Lark care a coordonat operaţiunea de salvare.

"Am oprit complet uzina de ieri (joi), ora 11:00, şi punem în aplicare măsuri excepţionale pentru a adapta funcţionarea şi a permite balenei să se întoarcă în mare cât mai curând posibil", a declarat pentru AFP directorul centralei maremotrice, Jean-Marie Loaec.

Deşi această centrală produce 12% din energia electrică din regiunea Bretania, "prioritatea este trecerea balenei", a precizat el.

Deşi se mai întâmplă ca delfini cu lungimi de 2-3 metri să ajungă în acest fluviu, este pentru prima dată când o balenă cu cocoaşă a ajuns în Rance după inaugurarea centralei maremotrice, în 1996.

Mai multe asociaţii pentru protejarea naturii au participat la operaţiunea de vineri cu ajutorul unor ambarcaţiuni, alături de Jandarmeria maritimă şi de cercetători de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.