Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: `Cu trenul expres spre moarte` de Leonard Zăicescu

Polirom
Cu trenul expre spre moarte

„Eu și tata, împreună cu alți vecini, am fost înghesuiți într-o coloană pestriță de prizonieri evrei. Eram vreo sută de oameni sau chiar mai mulți, adunați de pe străzile din preajmă, de-a valma: femei cu prunci în brațe, bărbați în puterea vârstei ori bătrâni cocoșați de povara anilor”.

„Eram împresurați de un lanț viu de soldați cu baioneta la armă, polițiști subofițeri și ofițeri cu pistoletul în mână, gata să tragă fără nicio ezitare”, notează Mediafax.

Leonard Zăicescu, născut în 1927, este un supraviețuitor al Pogromului de la Iași. Avea doar 14 ani în vara când, împreună cu tatăl său au fost scoși din casa de pe strada Vasile Stroescu, duși la chestură, apoi îmbarcați în trenul „Iași-Podu Iloaiei”.

Tatăl său, rănit când se afla în curtea chesturii, a fost îmbarcat în trenul „Iași-Călărași” și a decedat. Leonard a supraviețuit, dar ororile trăite în curtea Chesturii, în piața gării din Iași și în Trenul Morții Iași-Podu Iloaiei s-au transformat în amintiri dureroase despre suferință și dispariția celor dragi, dar și despre pierderea demnității umane.

După încetarea războiului, a lucrat ca ziarist și este membru al Sindicatului Mixt de Scriitori, Artiști și Ziariști, a studiat filologia, a lucrat la Agerpres, în radiodifuziune, în cinematografie și la mai multe publicații și reviste, până când i se interzice să mai activeze în presă, fiind evreu. Ulterior a fost profesor de română în învățământul special.

„În perioada martie-septembrie 1941 – scrie Alexandru Florian în prefața cărții -, «jidanii», căci așa vorbea Cabinetul despre evrei, erau expuși unor acțiuni de marginalizare, îndepărtare din societate sau reprimare. Iată cum se exprima Ion Antonescu la întrunirile Cabinetului: «Va trebui să inspirăm românilor ura împotriva dușmanilor nației. Așa am fost crescut eu: cu ură împotriva turcilor, jidanilor și ungurilor» (8 aprilie). Toată această incitare la ură împotriva evreilor s-a transformat într-un set de ordine privind uciderea în masă, deportarea și moartea în Transnistria, iar semnalul începerii soluției finale a fost dat la Iași. Mărturiile din acest volum sunt importante pentru că redau o experiență unică, a unui tânăr de 14 ani aflat, din voința altora, în fața morții. A unei morți criminale.”

Leonard Zăicescu – Cu trenul expres spre moarte. Din mărturiile unui supraviețuitor al Pogromului de la Iași. Ediția a II-a adăugită. Ediție îngrijită de Elisabeth Ungureanu. Cuvânt-înainte de Alexandru Florian. Editura Polirom. Coeditare cu Editura Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. 287 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.