Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: 'Scrisul m-a salvat' de Stelian Țurlea și Daniel Cristea-Enache

Mediafax
Scrisul m a salvat

O carte pe zi: „Scrisul m-a salvat” de Stelian Țurlea și Daniel Cristea-Enache. „Cine va citi această carte va vedea cum gândește un scriitor, ce simte un scriitor, ce fel de personaje creează un scriitor, ce fel de experiențe formative a avut un scriitor”.

„Cine va citi această carte va vedea cum gândește un scriitor, ce simte un scriitor, ce fel de personaje creează un scriitor, ce fel de experiențe formative a avut un scriitor, în ce mediu a trăit, cum s-a adaptat de la o epocă istorică la alta, separate de o Revoluție, prin urmare avem un fel de inventar cxhaustiv al lumii interioare a unui scriitor important” - Daniel Cristea-Enache.

Dintr-un QR inserat spre sfârșitul volumului, aflăm cum s-a născut această carte.

Într-o zi de început de iulie, anul acesta, criticul literar Daniel Cristea-Enache i-a solicitat prozatorului Stelian Țurlea un interviu mai amplu pentru platforma culturală Liternet. Interviul în cinci episoade a apărut în cele cinci zile de marți din luna august. Reacția a fost, ni se spune, imediată: foarte mulți prieteni sau colaboratori ai intervievatului i-au solicitat să transforme discuția într-o carte. Daniel Cristea-Enache a acceptat ideea, celor cinci episoade li s-au adăugat alte douăzeci și a ieșit volumul pe care îl semnalăm astăzi.

Întrebări și răspunsuri despre cariera scriitorului, dar și despre lumea literară la începutul anilor 90, publicațiile în transformare, apariția televiziunilor particulare, Antena 1 și ProTv, Ziarul de Duminică, Editura Pro și foarte multe altele. O discuție deschisă și destinsă.

Inclusiv mărturisiri despre creație, cum sunt cele găzduite și pe coperta a patra:

„Crezi că se poate învăța arta scrisului de proză și se pot deprinde de la un altul tehnicile necesare? întreabă Daniel Cristea-Enache. Cum ai învățat să construiești și să „desfășori” o proză? Ai fost „autodidact” sau ai frecventat un cenaclu, ai urmat cursuri de creative writing, ai avut un profesor sau un magistru? Sunt prozatori, români ori străini, care te-au influențat într-o anumită măsură? Lecturile din alți scriitori te-au ajutat în ce privește formarea unui stil propriu?”

„Arta scrisului se poate învăța – răspunde Stelian Țurlea. Oricine o poate face, rezultatul depinde de strădanie, de repetiții, de multă muncă, dar înainte de toate de un ceva inefabil, căruia să-i spun cel mai direct talent. Îl poți dobândi, dar e uimitor dacă te naști cu el. (...) Arta scrisului se poate învăța, citind mult, imitând scriitori care îți plac, sunt convins că poți, prin strădanie, să concepi o lucrare literară bună care să semene cu altele care s-au făcut deja. Apoi să treci la etapa următoare, să fii unicat.”

La sfârșitul dialogului celor doi, a fost adăugat un text scris și tipărit (într-un singur exemplar) în 2004, de arhitecta și pictorița Cristina Popescu, cea care îi va deveni soție lui Stelian Țurlea.

Cartea va fi lansată astăzi la librăria Mihai Eminescu din București, ora 17, în cadrul Festivalului Integral.

Stelian Țurlea în dialog cu Daniel Cristea-Enache. Addenda. Cristina (Popescu) Țurlea – Intermezzo între 1 și 2. Editura Integral 252 pag

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.