Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O colecţie de piane rare sau excentrice urmează să fie scoasă la licitaţie de un restaurator american

basilica.ro
pian pictor tablou muzeu

O colecţie de piane mai puţin obişnuite, printre care se află unele cu cinci pedale, cu două claviaturi sau care se deschid precum aripile unui fluture, urmează să fie scoasă la licitaţie de un restaurator american care a lucrat la instrumentele folosite de Chopin, Beethoven sau de familia regală britanică, relatează AFP joi.

În localitatea Biddenden din Kent (sud-estul Angliei), un text amplasat deasupra unei uşi atrage atenţia: ''Conservatori şi restauratori de piane, prin decretul Majestăţii Sale Regina''.

Clădirea conţine adevărate comori: 26 de piane, pe care californianul David Winston le-a colectat de-a lungul vieţii, informează Agerpres.ro.

Colecţia sa impresionantă, ce include obiecte care ar putea valora până la 60.000 de lire sterline (71.000 de euro), va fi scoasă la vânzare începând de la 1 septembrie de casa de licitaţii Dreweatts, înainte ca meşterul să se retragă la Veneţia.

''Am aproape 71 de ani acum, a cam venit momentul'', a explicat pentru AFP bărbatul care a reparat instrumente trecute prin mâini prestigioase.

El a restaurat în special ''o serie de instrumente regale'', inclusiv piane care au aparţinut reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, însă păstrează discreţia în legătură cu acest aspect.

Printre lucrările sale se numără restaurarea pianului francez Pleyel care a aparţinut ''marelui erou'' Frédéric Chopin.

Însă, cea mai mare mândrie a sa rămâne faptul că a reuşit să restaureze pianul Broadwood folosit de Beethoven, păstrat la Muzeul Naţional al Ungariei. ''Când am intrat şi am văzut pentru prima dată acest pian aşezat acolo, cu numele lui Beethoven pe el, mi s-a făcut pielea de găină'', a povestit cu emoţie David Winston.

Cinci pedale sau două claviaturi

Printre pianele pe care le scoate la vânzare se numără îndeosebi instrumente care datează din perioada cuprinsă între secolul al XVIII-lea şi secolul XX.

Unul dintre acestea, construit în întregime de restaurator, este o replică precisă a unui instrument vienez din secolul al XIX-lea. Particularitatea lui constă în faptul că are cinci pedale, în timp ce majoritatea pianelor moderne au doar trei. Pedalele suplimentare fac posibilă producerea unui efect sonor de tambur şi de clopoţel sau a unui zgomot asemănător celui de fagot - potrivit pentru muzica marţială, foarte populară la vremea respectivă.

''În comparaţie cu pianul modern, este mai lin şi are un sunet foarte sensibil'', a explicat pianista Xiaowen Shang din China, care îl consideră preferatul ei.

Cursanta celebrei Academii Regale de Muzică din Londra, care a interpretat o sonată de Schubert la acest instrument, a explicat că îi place să cânte la Pleyel Duoclave. La acest pian dotat cu o claviatură pe fiecare parte pot cânta doi muzicieni faţă în faţă, în timp ce sunetul se ridică dintre ei.

''Sunt foarte rare; au fost produse doar vreo cincizeci de exemplare'', a precizat încântat David Winston. Instrumentul i-a aparţinut lui Madeleine Lioux, pianistă franceză renumită şi totodată soţia scriitorului şi ministrului francez André Malraux.

Colecţionari sau amatori

Colecţia lui David Winston nu se limitează, însă, la instrumente vechi, ci include şi piane concepute pentru stilul de viaţă din secolul XX.

Printre cele mai excentrice obiecte ale sale se numără un pian futurist, cu cadru din aluminiu argintiu lucios. La acesta, Xiaowen Shang a cântat piesa ''The Way We Were'', o baladă din anii '70 interpretată de Barbra Streisand.

Acest instrument fabricat de fosta companie olandeză Rippen ''datează din anii '60'', a explicat Winston. ''Este foarte stabil şi sună destul de bine'', a adăugat el. ''Existau câteva pe nave şi unul chiar pe un dirijabil, la un moment dat'', a adăugat el.

Un pian ''fluture'', din lemn de nuc, de la Wurlitzer, o companie cunoscută mai ales pentru orgile şi tonomatele sale, atrage la rândul său atenţia - capacul se deschide din zona centrală, ca două aripi, creând un efect stereo.

Potrivit restauratorului, potenţialii săi cumpărători ar putea fi colecţionari experimentaţi aflaţi în căutarea unor ''instrumente rare'', precum şi simpli amatori, care ''caută ceva cu adevărat neobişnuit şi rar, ce va transforma complet o încăpere''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.