Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O comisie a Senatului elvețian respinge utilizarea activelor rusești pentru reconstrucția Ucrainei

Getty Images
Elveția carantină

Activele rusești, înghețate ca parte a sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei, provoacă diviziuni în parlamentul elvețian.

O comisie a Senatului a respins o serie de moțiuni din partea Camerei Reprezentanților prin care se cerea guvernului elvețian să se angajeze să permită Ucrainei să folosească aceste fonduri pentru reconstrucție, potrivit Swiss Info.

În septembrie anul trecut, Camera Reprezentanților a adoptat în mare parte o serie de moțiuni similare susținute de toate grupurile politice, cu excepția Partidului Popular Elvețian. Potrivit acestor moțiuni, activele înghețate ale statului rus și ale entităților conexe ar trebui să poată fi plătite ca despăgubiri Ucrainei. Consiliul Federal (organul executiv), care s-a pronunțat în favoarea acestei propuneri, ar trebui să ia măsuri pentru a stabili cadrele juridice necesare la nivel internațional.

Sancțiunile impuse de Occident au dus la înghețarea activelor aparținând unor persoane private, precum și a celor ale statului rus și ale entităților strâns legate de acesta. Pentru acestea din urmă, este ușor de stabilit o legătură între agresor și proprietarul fondurilor, deoarece este vorba chiar de statul rus. Prin urmare, potrivit atât parlamentarilor de stânga, cât și celor de dreapta, ar fi firesc să se aloce aceste fonduri ca reparații pentru Ucraina.

Comisia din Senat s-a opus

Cu toate acestea, Comisia pentru afaceri juridice a Senatului a susținut că activele statului sunt în principiu protejate de imunitatea de stat, care este garantată de dreptul internațional. În plus, Elveția este deja implicată în diverse organisme în căutarea unei soluții la problema reparațiilor în conformitate cu dreptul internațional.

Prin urmare, se spune că moțiunile Camerei Reprezentanților nu oferă nicio valoare adăugată și ar putea chiar restricționa libertatea de acțiune a guvernului în chestiuni de politică externă, potrivit majorității comisiei. Comisia a ajuns la această decizie cu 7 voturi la 5, potrivit unui comunicat de presă emis marți.

Pe de altă parte, o minoritate din comisie a considerat că, prin adoptarea acestor moțiuni, parlamentul ar trimite un semnal guvernului de a-și continua angajamentul activ pentru găsirea unei soluții care să respecte dreptul internațional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.