O comisie parlamentară italiană care a anchetat ONG-uri ce folosesc nave de salvare în largul Libiei a recomandat marţi ca poliţişti să fie prezenţi în momentul operaţiunilor de salvare a migranţilor, relatează AFP. Pentru a lupta mai eficient împotriva reţelelor de traficanţi, anchetele trebuie să înceapă pe mare, unde 'pot fi eliminate dovezi fundamentale', a explicat Nicola Latorre, preşedinte al Comisiei de Apărare din Senat, în cursul prezentării raportului de anchetă.
Se întâmplă astfel ca telefoanele mobile să fie aruncate în apă sau ca traficanţii să recupereze motorul unei ambarcaţiune goale, a declarat acest senator de centru-stânga. 'Mandatul nostru este umanitar şi dorim să menţinem o distincţie clară, la bordul vasului nostru, faţă de orice intervenţie militară sau de poliţie. Este crucial pentru independenţa noastră', se arată într-un comunicat difuzat de ONG-ul SOS Méditerranée.
În faţa acestei reticenţe exprimate de ONG-uri în cursul a numeroase audieri ale comisiei, Latorre a apreciat că poliţiştii se pot afla lângă navele umanitare, 'pe ambarcaţiuni uşoare'. În raportul său aprobat în unanimitate, comisia a recomandat de asemenea stabilirea unei proceduri de certificare pentru toate ONG-urile angajate, pentru a garanta transparenţa finanţării lor, conform Agerpres.
Cele 10 nave ale ONG-urilor care patrulează în largul Libiei au efectuat 26% din misiunile de salvare în 2016 şi 33% în acest an, alături de nave italiene, europene şi comerciale, potrivit Gărzii de Coastă italiene. În acest context, comisia a pledat de asemenea pentru o soluţie diplomatică, redistribuind responsabilitatea operaţiunilor de salvare şi de primire a persoanelor salvate între Italia, Libia, Malta şi Tunisia.