Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O comisie senatorială din SUA acuză Institutul Confucius de propagandă comunistă

https://www.arenait.net/2017/12/20/inseamna-fabricat-china.html
Made in China

China a finanţat cu 158 milioane de dolari Institutele Confucius pentru promovarea culturii chineze în SUA, arată un raport de anchetă al Senatului american, care afirmă că aceste centre au acţionat ca un braţ de propagandă strâns controlat de către Beijing, şi recomandă fie schimbări în funcţionarea lor, fie închiderea lor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Citește și: Bulgaria reia licitația pentru un gazoduct de 1,4 miliarde de euro, care va transporta în special gaze rusești către Turcia

Subcomisia permanentă de anchete a Senatului american a investigat timp de opt luni Institutele Confucius, înfiinţate în 2004 pentru promovarea limbii şi culturii chineze în şcoli şi universităţi din întreaga lume. Aceste centre au fost criticate însă, mai ales în SUA, pentru că ar promova viziunea Partidului Comunist Chinez.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a declarat că 'urmăreşte cu circumspecţie' Institutele Confucius, iar Departamentul de Stat le-a numit 'platformele cele mai puternice de 'soft power' ale Chinei'.

Raportul consideră că Departamentul Justiţiei ar trebui să decidă dacă institutele Confucius şi angajaţii lor ar trebui să se înregistreze ca agenţi străini în SUA.

La 24 februarie, guvernul chinez a anunţat că pregăteşte 'optimizarea' distribuţiei acestor institute, care vor rămâne o componentă cheie a politicii sale.

Potrivit raportului senatorial american, guvernul chinez controlează aproape fiecare aspect legat de activitatea acestor institute în SUA, inclusiv finanţarea, personalul şi programele.

Raportul a fost publicat pe fondul războiului comercial care opune Washingtonul şi Beijingul, şi în care preşedintele Donald Trump şi alţi oficiali americani acuză China de folosirea studenţilor ca spioni, de furt de proprietate intelectuală şi alte activităţi ilegale.

Ancheta Senatului nu a găsit însă dovezi că personalul Institutelor Confucius ar fi implicat în spionaj sau în alte activităţi suspecte care ar trebui raportate autorităţilor.

Investigaţia a descoperit totuşi că mulţi membri ai personalului au obţinut un tip greşit de viză şi că 70% din colegiile şi universităţile americane care au primit cel puţin 250.000 de dolari de la guvernul chinez nu au raportat această finanţare, aşa cum cere Departamentul Educaţiei.

Raportul recomandă ca şcolile din SUA să publice online toate contractele cu guvernele străine, angajările să respecte reglementările americane, nu pe cele chineze, iar Departamentul de Stat să verifice toate vizele şi să solicite tratament de reciprocitate în China.

Subcomitetul va ţine joi o audiere pe tema influenţei Chinei asupra învăţământului din SUA.

La briefingul de presă zilnic de joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, a declarat că 'acuzaţiile fără fundament' şi 'politizarea' institutelor Confucius trădează 'o mentalitate tipică de război rece şi lipsă de încredere'.

Pe lângă Institutele Confucius din 100 de instituţii de învăţământ americane, Beijingul mai finanţează alte peste 500 de 'clase Confucius' în care se predau limba şi cultura chineză în şcoli primare şi secundare.

Raportul mai menţionează că Departamentul de Stat a încercat să înfiinţeze un program în China de promovare a culturii americane, dar Beijingul a insistat să exercite un grad ridicat de control asupra acestuia, astfel încât departamentul a stopat în octombrie finanţarea lui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.