Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O cooperativă agricolă din Bistriţa Năsăud a obţinut în premieră dreptul de utilizare a menţiunii de 'produs montan'

alimente

Ministerul Agriculturii a anunţat, marţi, Cooperativa Agricolă de Gradul I Grupul de Producători Sîngeorz Băi, din judeţul Bistriţa Năsăud, este prima cooperativă din zona montană care a obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan” pentru următoarele şase produse: „Caşcaval”, „Telemea”, „Smântână”, „Urdă”, „Caş din lapte de vacă” şi „Brânză frământată de Sîngeorz Băi”, potrivit news.ro.

Acestea sunt înscrise în Registrul naţional al produselor montane la nr. 204-209, în urma Deciziei nr. 59/09.09.2019 eliberată în baza Ordinului 52/2017, cu modificările ulterioare, informează Ministerul Agriculturii.

Citește și: Eugen Teodorovici a luat decizia! Ce se întâmplă cu proiectul privind închisoarea pentru datornici

Unitatea şi-a început activitatea de producţie în data de 1 aprilie 2019, iar pe cea de vânzare, în data de 1 mai 2019. Activitatea cooperativei se bazează pe prelucrarea laptelui crud de vacă, pasteurizare, obţinere smântână, caş şi brânzeturi cu pasta opărită. Materia primă provine de la gospodăriile din localitate, capacitatea maximă fiind de 3.000 l lapte/zi.

”Produsele ce ies de pe rafturile fabricii şi sunt comercializate în magazinul propriu au prins gustul cel dintâi al pajiştilor din Munţii Rodnei, inspirate de aromele aerului proaspăt, cu reţete de obţinere a brânzeturilor păstrate încă din cele mai vechi timpuri şi care reprezintă pilonul principal în a obţine produse din lapte cu acelaşi gust ca acum sute de ani”, precizează Ministerul Agriculturii.

Denumirea de "produs montan" este stabilită ca menţiune de calitate facultativă şi este atribuită produselor destinate consumului uman, în cazul cărora: materiile prime, dar şi furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane; în cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane.

Citește și: Interesant! Procurorul care se ocupă de cazul Caracal a intrat în concediu medical

Produsele ce pot obţine dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă ”produs montan” sunt produsele obţinute de la animale din zone montane şi care sunt prelucrate în aceste zone, produsele obţinute din animale crescute cel puţin în ultimele două treimi ale vieţii lor în zone montane, dacă produsele sunt prelucrate în aceste zone, precum şi produsele obţinute din animale transhumante, crescute cel puţin o pătrime din viaţă în transhumanţă şi care au păscut pe păşuni din zone montane.

De asemenea, alte produse sunt cele apicole, dacă albinele au colectat nectarul şi polenul doar în zone montane, dr şi cele de origine vegetală, doar dacă plantele sunt cultivate în zone montane, potrivit ministerului.

Sacrificarea animalelor, tranşarea şi dezosarea carcaselor pot avea loc în afara zonelor montane, cu condiţia ca distanţa faţă de zona montană în cauză să nu depăşească 30 km, potrivit MADR.

În prezent sunt înregistrate 234 de produse montane, ce provin de la 55 de producători.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.