Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O cruce de marmură, veche de peste un mileniu, a fost descoperită în Pakistan

cruce

Trei cercetători de la Universitatea din Baltistan, coordonați de prorectorul instituției, Muhammad Naeem Khan, au descoperit luna trecută o cruce uriașă din marmură la poalele Munților Karakorum, în satul Kavardo din Pakistan. Vechimea ei, estimată la peste 1.000 de ani, atestă și vechimea creștinismului în această țară devenită ulterior preponderent islamică.

Crucea are 2,1 x 1,8 metri și cântărește aproximativ patru tone, fiind probabil cea mai mare cruce de pe Subcontinentul Indian. Vechimea ei este estimată între 1.000 și 1.200 de ani. Locul în care a fost descoperită este aproape de vechiul Drum al Mătăsii, rută comercială care lega cândva China, Pakistanul, Iranul, Turcia și Europa, potrivit basilica.ro.

Citește și: Marius Budăi, fost ministru al Muncii, dă date ALARMANTE: Peste 600.000 de români au rămas ȘOMERI în pandemie

Bizantinologul Béatrice Caseau, profesor la Universitatea Sorbona, a declarat că obiectul indică faptul că în această regiune creștinismul a ajuns prin intermediul comercianților din Orientul Apropiat.

„Chiar dacă nu cunoaștem traseul lor exact, știm cu siguranță că negustorii creștini din Persia au venit pe valea Fluviului Ind prin secolele al V-lea – al VIII-lea, înainte de sosirea Islamului în zonă”, spune bizantinologul francez. Urme ale Bisericii Primare, datând din secolul al VII-lea, s-au descoperit și pe teritoriul Chinei de astăzi.

Gulshan Barkat, preot catolic din Pakistan specializat în Istorie bisericească la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma, a scris că nu este imposibil ca în zonă să fi existat o mănăstire.

Citește și: Mihai Tudose, DEZLĂNȚUIT: Nu uitați să purtați mască... începe să pută. Bani au fost și sunt, de vreme ce se duc spre presă!

În secolul al V-lea, aproape o treime din populația Imperiului Persan era creștină, a explicat el. „Ctesiphon, sau Seleucia, era capitala imperiului, dar și centrul creștinismului din zonă, iar cetatea Herat, din Afghanistanul de azi, a devenit mitropolie înainte de anul 585”.

Vestea a fost primită cu bucurie de creștinii din Pakistan, care sunt o minoritate marginalizată și adesea persecutată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.