Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O cunoscută judecătoare, revoltată de ilegalităţile din CSM: 'Ziua de astăzi a fost încă o dovadă...'

baltag gabriela

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, emiterea unei hotărâri de principiu cu privire la legalitatea detaşărilor aflate în curs care depăşesc durata de şase ani. Astfel, deşi legea prevede că un magistrat poate fi detajat la CSM doar două mandate a câte trei ani, zecile de magistraţi care se află în cadrul instituţiei şi de 10-12 ani pot rămâne pe posturi în continuare. Gabriela Baltag, una dintre judecătoarele membre CSM care au semnalat această problemă, este revoltată de decizia plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

"Ziua de astăzi a fost încă o dovadă că peste lege se pot crea 'legi'. Astăzi, Plenul CSM a dat o hotărâre de principiu și astfel a blocat cererea noastră de pe secție. S-a stabilit că nu noi eram în drept să formulăm această cerere, că președintele și vicepreședintele pot să o facă! Eventual și secretarul general, Roza Marcu, era, după părerea unora, mai îndreptățită decât noi. Votul a fost de 6 la 10. Suntem în țara unde avem nevoie de hotăràri de principiu pentru a aplica legea", a declarat judecătoarea Gabriela Baltag, fostă preşedintă a Asociaţiei Magistraţilor din România, reprezentanta tribunalelor în CSM, pentru STIRIPESURSE.RO.

Secţia pentru judecători a discutat, tot joi, o solicitare formulată de judecătoarele Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Ţînţ, Gabriela Baltag şi Evelina Oprina privind încetarea detaşării tuturor judecătorilor din cadrul CSM ale căror mandate au depăşit şase ani.

Potrivit ordinii de zi soluţionate, Plenul CSM a decis în legătură cu durata detaşării unui magistrat că detaşările în curs dispuse anterior acestei hotărâri sunt legale şi se menţin, în timp ce detaşările ulterioare pot fi dispuse şi prelungite o singură dată, fără ca durata maximă cumulată să depăşească termenul legal de şase ani.

În legătură cu desfiinţarea actului administrativ prin care s-a dispus detaşarea, respectiv hotărârea Secţiei pentru judecători sau a Secţiei pentru procurori, s-a hotărât că acesta poate fi anulat doar de instanţa de judecată. 

Plenul a mai decis că încetarea detaşării unui judecător sau procuror ce ocupă o funcţie de conducere în aparatul propriu al CSM poate fi dispusă numai după încetarea mandatului sau a delegării în respectiva funcţie. De asemenea, s-a hotărât că încetarea unei detaşări poate fi dispusă numai la solicitarea preşedintelui şi a vicepreşedintelui CSM.

În aparatul CSM sunt 15 judecători care au depăşit termenul legal de detaşare de 6 ani, majoritatea fiind de peste 10 ani în cadrul Consiliului. Potrivit art. 58 din Legea nr. 303/2003, detaşarea magistraţilor poate fi făcută pentru o perioadă între 6 luni şi 3 ani şi poate fi prelungită o singură dată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.