Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O cunoscută jurnalistă, personalitatea anului 2018, riscă o condamnare la 12 ani de închisoare: Motivul este absolut incredibil

gratii

Jurnalista filipineză Maria Ressa, una dintre "personalităţile anului" 2018 conform revistei Time, a fost arestată miercuri pentru defăimare, delict pasibil de 12 ani de închisoare, informează AFP, Reuters şi dpa, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Dezvăluiri șocante în cazul falsului medic ginecolog. Ce a ieșit la iveală

Maria Ressa a fost reţinută la Manila, la sediul site-ului ei, Rappler, cunoscut pentru linia sa critică la adresa controversatului război antidrog lansat de preşedintele Rodrigo Duterte în cadrul căruia au fost ucişi mii de oameni. Ea a plecat de la sediul publicaţiei sub escorta poliţiştilor.

Arestarea survine după ce acum o săptămână Parchetul filipinez a anunţat declanşarea de urmăriri penale împotriva ei pentru defăimare. Maria Ressa a denunţat atunci o nouă "hărţuire" menită să reducă la tăcere site-ul său. "Este ridicol, sigur că este o hărţuire", a declarat jurnalista, deja inculpată într-un dosar de evaziune fiscală, în care riscă de asemenea o pedeapsă cu închisoarea.

Noile acuzaţii împotriva Mariei Ressa, precum şi a fostului jurnalist de la Rappler, Reynaldo Santos Jr., au la bază un articol scris în 2012 privind presupuse legături între un om de afaceri şi preşedintele de la acea vreme a Curţii Supreme a Filipinelor. Plângerea omului de afaceri a fost iniţial respinsă în 2017, însă ulterior dosarul a fost transmis Parchetului.

Arestarea ei a fost condamnată de Uniunea naţională a jurnaliştilor filipinezi, care a denunţat "un act cinic de persecuţie" din partea guvernului, care demonstrează că "poate merge foarte departe pentru a reduce la tăcere media critice". Reţinerea jurnalistei a fost de asemenea denunţată de Amnesty International Filipine ca fiind "motivată politic", potrivit unei declaraţii semnate de directorul secţiei filipineze a AI, Butch Olano.

Mai multe mass-media, printre care revista Daily Inquirer şi postul ABS-CBN, sunt în colimatorul guvernului filipinez pentru materialele lor critice. Preşedintele Duterte a ameninţat cu urmăriri penale împotriva proprietarilor acestora, pentru fraudă fiscală, sau cu blocarea reînnoirii licenţei pentru postul de televiziune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.