Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O cunoscută ziaristă pro-occidentală, ATACATĂ pe străzile Moscovei

PRESA

Cunoscuta jurnalistă prooccidentală Iulia Latânina, editorialistă la bisăptămânalul de opoziţie Novaia Gazeta, a fost atacată la sfârşitul săptămânii trecute pe o stradă din centrul Moscovei în timp ce se îndrepta spre redacţia postului de radio Eho Moskvî - situată pe Novâi Arbat - unde avea obişnuita emisiune de sâmbătă "Cod de acces", relatează mai multe media ruse, între care BBC în limba rusă, informează agerpres.ro

Un individ a împroşcat-o cu excremente, după care a fugit ajutat de un complice la bordul unei motociclete, care staţiona în apropiere.

Octavian Morariu rupe TĂCEREA: Sistemul îmi amenință familia


Iulia Latânina a presupus că atacul ar putea fi legat de apariţia în "Novaia Gazeta" a unor articole despre miliardarul Evgheni Prigojin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. "Cineva a reacţionat pentru dl. Prigojin, dar cine? Nu-mi pot imagina!", a declarat ea în emisiunea de la Eho Moskvî pe care a moderat-o imediat după incident, chiar dacă a trebuit "să se spele pe cap 40 de minute pentru a se curăţa de toată mizeria". 

Latânina a mai spus că a fost urmărită timp de câteva săptămâni şi că cei doi indivizi care au atacat-o ştiau unde îşi parchează maşina - interceptând-o la scurt timp după ce îşi părăsise autoturismul.

Guru Bivolaru, adus în fața magistraților

Acesta este al 14-lea sau al 15-lea atac la adresa ei, a spus Latânina, una din vocile cele mai critice din presa rusă la adresa puterii de la Moscova. 

"Dacă acest bolnav Vladimir Putin (iar acest om este profund bolnav) nu va fi oprit (...) atunci vor exista cadavre reale. Aşa cum s-a întâmplat cu Boris Nemţov. Ei bine, în cazul lui Nemţov au fost alţi autori, o situaţie complet diferită şi Putin nu are se pare libertate deplină de acţiune în ceea ce priveşte Cecenia. Dar, vă spun, vor exista cadavre (...)", a răbufnit jurnalista, evocând asasinarea lui Boris Nemţov imediat după ieşirea dintr-o emisiune la Eho Moskvî, în care îl invitase pe şeful statului rus să răspundă în direct populaţiei în calitatea sa de comandant suprem al armatei cum poate să-i îngroape pe ascuns pe soldaţii pe care tot el îi trimite în estul Ucrainei.

Dragnea începe marșul trădării


Referitor la Evgheni Prigojin, "Novaia Gazeta" a scris în repetate rânduri despre acest miliardar apropiat puterii ruse, susţinând că el finanţează "armata de postaci" ai Kremlinului. În plus, numele său a fost asociat cu recentele atacuri împotriva opoziţiei din Sankt-Petersburg. 

Ultima oră Latânina a menţionat numele lui Prigojin în emisiunea sa de la Eho Moskvî din 2 iulie. În "Novaia Gazeta", jurnalista nu a mai scris despre el cel puţin de la începutul anului. 

Într-o altă declaraţie, Latânina a afişat mai multă prudenţă şi a spus că preferă să nu facă public numele persoanei aflate la originea incidentului, conform antenei ruse a BBC. 

O listă cu 800 de nume de militanţi ruşi împotriva regimului, care critică între altele politica lui Putin faţă de Ucraina şi anexarea Crimeii, circulă pe site-urile ruseşti "Cine este cine?" şi "Vikibloger", aminteşte în acest context postul de radio menţionat. 

Poliţia a deschis o anchetă, după ce Uniunea Jurnaliştilor din Rusia a cerut în aceeaşi zi autorităţilor să-i găsească şi să-i pedepsească pe făptaşi. "Este evident că acest incident este legat de activitatea profesională a Iuliei Latânina", a declarat sâmbătă Uniunea Jurnaliştilor din Rusia într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.