Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O deputată USR se ia la TRÂNTĂ cu BOR: Declarațiile privind educația sexuală în școli, INJUSTE și NEÎNTEMEIATE

sigla partidului
USR sigla

Începe un nou conflict neașteptat.  O deputată USR atacă BOR, din cauza opoziției față de predarea educației sexuale în școli. Deputat USR Cristina Iurişniţi apreciază că punctul de vedere exprimat de Biserica Ortodoxă Română în ce priveşte programele de educaţie sexuală în şcoli este injust şi neîntemeiat, conform Agerpres.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Nelu Tătaru a DEMIS-O OFICIAL pe Adriana Nica din funcția de manager al Spitalului Universitar

Precizările au fost făcute după ce Patriarhia Română a pledat, luni, pentru un caracter opţional în şcoli al orelor de educaţie pentru viaţă, susţinând că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educaţie sexuală reprezintă "un atentat asupra inocenţei copiilor", împiedicând dezvoltarea lor "firească" şi "marcându-i" pentru întreaga viaţă.

"În calitate de iniţiator al legii 45/2020, în calitate de mamă, dar şi de profesor consider că este de datoria mea să îmi exprim punctul de vedere cu privire la afirmaţiile şi susţinerile Bisericii Ortodoxe Române pe care le consider profund injuste şi neîntemeiate. Din păcate, asistăm din partea Patriarhiei la un discurs prin care se încearcă denaturarea raţiunii care a stat la baza elaborării şi adoptării legii 45/2020, precum şi la încercarea de a induce în eroare opinia publică cu privire la rolul esenţial pe care actuala reglementare îl are în ceea ce priveşte drepturile şi interesele legitime ale elevilor din România", precizează deputatul USR.

Aceasta îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care "conducerea Patriarhiei se preocupă din ce în ce mai mult de agenda de lucru a Parlamentului, în loc să îşi desfăşoare activitatea în limitele de competenţă conferite de statutul care o reglementează", într-un stat laic, de drept.

Iurişniţi adaugă că potrivit legii, autorităţile şi instituţiile publice cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi în domeniul educaţiei vor avea printre atribuţii şi derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Totodată, Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ vor fi obligate să întreprindă măsuri necesare pentru facilitarea accesului la programe de educaţie pentru sănătate al tuturor elevilor înscrişi în învăţământul preuniversitar.

"Această reglementare vine în contextul în care România se află pe primul loc în clasamentul statelor Uniunii Europene la naşterile în rândul adolescentelor (studiu Eurostat 2019). Mai mult, 10,6 % dintre tinerele cu vârsta sub 20 de ani au sarcini nedorite, iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârstă cuprinsă între 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide, dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina, România ocupând primul loc în Europa în această privinţă (conform indicatorilor europeni ECHI). Nu trebuie să uităm că în 2019, România a ocupat locul doi la nivel european în ceea ce priveşte obezitatea în rândul copiilor! Totodată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că România se confruntă cu o rată ridicată de morbiditate şi mortalitate generate de lipsa unui comportament alimentar optim", reiese din comunicat.

Iurişniţi le recomandă reprezentanţilor BOR să citească "mai cu atenţie" textul legii modificate "în spiritul asigurării accesului tuturor copiilor la educaţie pentru sănătate, la igienă şi prevenţie, la un stil de viaţă sănătos, la educaţie sexuală adaptată vârstelor", în ideea de a informa şi preveni boli şi sarcini accidentale în rândul minorelor.

Ea apreciază că Biserica Ortodoxă Română încearcă să impună un model ideologic, "definind ceea ce este bine şi ceea ce este rău" în educaţia copiilor.

"A considera că educaţia pentru sănătate, cu referire la educaţia sexuală, reprezintă un atentat asupra inocenţei copiilor reprezintă o dovadă de neînţelegere a realităţilor educaţionale şi socio-economice din partea Bisericii Ortodoxe Române. Cu alte cuvinte, BOR insinuează că autorităţile şi instituţiile publice de specialitate care au atribuţii în domeniul educaţiei şi al sănătăţii ar impune o nouă ideologie, dacă şi-ar executa obligaţiile legale de a desfăşura programe de informare şi prevenţie cu privire la educaţia pentru sănătate şi educaţia sexuală", menţionează sursa citată.

Conform Cristinei Iurişniţi, contestarea unei iniţiative legislative "care are ca scop protejarea sănătăţii elevilor susţinută şi votată în Parlamentul României de toate partidele parlamentare" (266 pentru, 2 voturi contra şi 4 abţineri), "cu atât mai mult în perioada de criză generată de pandemia de COVID-19, este o nouă dovadă că Biserica Ortodoxă Română se îndepărtează de la adevărata sa menire".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.