Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O expoziţie cu fotografii reprezentative din cariera actorului George Motoi va fi inaugurată pe 4 martie, la Teatrul Naţional din Bucureşti

Capital
TNB

O expoziţie cu fotografii reprezentative din cariera actorului George Motoi va fi inaugurată pe 4 martie, de la ora 18.00, în foaierul Media al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Evenimentul cntinuă seria evocărilor unor personalităţi ale teatrului românesc, începută în luna ianuarie cu evenimentul dedicat actorului Marin Moraru, „Suntem ce sunt amintirile noastre”, potrivit News.ro.

Citește și: Suntem în alertă! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor a depistat carne de pui cu gripă aviară

De această dată, la evenimentul „Sub masca actorului” se vor reuni colegi, admiratori şi spectatori care l-au aplaudat pe George Motoi. Evenimentul va fi moderat de criticul de teatru Doina Papp.

Expoziţia va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii martie. Intrarea este liberă.

Citește și: Simona Halep face spectacol! Victorie formidabilă la Dubai

George Motoi s-a născut în 1936, în Caliacra. La scurt timp după, Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei, iar tatăl lui, şef de post de jandarmi a fost transferat alături de familie într-o comună din Bărăgan, foarte aproape de Brăila. În 1954, a început studiile la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa prof. Irina Răchiţeanu.

A fost repartizat apoi la Piatra-Neamţ unde, în 1959, a înfiinţat Teatrul Tineretului, aşa cums e numeşte astăzi. A fost directorul Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, în perioada 1991-1995. A jucat la Teatrul din Bacău, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Radu Beligan, director al Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti l-a adus în Capitală şi, din 1972 şi până în 2007, a putut fi văzut pe scena în spectacole precum „Danton” (1974), „Richard al III-lea” (1976), „Vlaicu Vodă” (1982), „Zbor deasupra unui cuib de cuci” (1983), „Jocul ielelor” (1986), „Numele trandafirului” (1998), „Dulcea mea doamnă, Eminul meu iubit” – adaptare şi regie proprie (2002), „Patimile Sfântului Tommaso d’Aquino” (2005) şi „Sâmbătă, duminică, luni” (2006).

Citește și: Protest de amploare duminică, 23 februarie: Cerem președintelui Iohannis să nu promulge acest act normativ

Cariera lui cinematografică numără cel puţin 45 de roluri principale. A apărut în zeci de spectacole de televiziune şi a regizat numeroase piese de teatru. A scris „Sub masca actorului” (editura Orion, 2006) şi „Noi versiuni scenice după vechi piese de teatru” (editura Coresi, 2010), publicat în 2 volume. În 2015, a primit premiul pentru publicistică al Asociaţiei Criticilor de film.

George Motoi, personalitate aparte a culturii teatrale şi cinematografice româneşti a fost recompensat de autorităţi cu Medalia Muncii, Medalia „Meritul Cultural” şi Ordinul „Meritul Cultural clasa a III-a”. De asemenea, a fost desemnat cetăţean de onoare al oraşului Brăila.

A murit pe 4 martie 2015, la Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.