Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O expoziţie de icoane pe lemn realizată de Titiana Marcu este prezentată în Muzeul oraşului Oradea din Cetatea Oradea

https://planiada.ro/destinatii/bihor/cetatea-oradea-316
cetatea oradea

Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea oferă, spre vizitare, în perioada Sărbătorilor de iarnă, o expoziţie de icoane pe lemn realizată de lectorul universitar Titiana Marcu, de la Facultatea de Arte orădeană, prezentată în Muzeul oraşului Oradea din Cetatea Oradea, conform agerpres.

Deschisă în intervalul 3 decembrie 2021- 7 ianuarie 2022, sub titlul "Permanenţa Icoanei", expoziţia cuprinde 23 de exponate.

Potrivit curatorului acestei expoziţii, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, icoanele pe lemn sunt realizate în ultimii ani şi reprezintă un exemplu de pictură religioasă care respectă canoanele iconografice tradiţionale născute în Bizanţ, apoi perpetuate prin arta medievală românească de cult, ortodoxă.

Lucrările propun o tematică religioasă diversă, respectiv inspirată din viaţa lui Iisus Hristos (Buna Vestire, Închinarea Magilor, Cina cea de Taină, Coborârea de pe Cruce), de Maica Domnului în mai multe Ipostaze (Odighitria - Îndrumătoarea, Theotokos - Născătoare de Dumnezeu, Orantă - Care se roagă) şi de viaţa Sfântului Gheorghe.

Ies în evidenţă, afirmă curatorul, şi punerile în pagină ilustrând Sfânta Mahramă (Chipul cel nefăcut de mâna omului) şi Sfânta Treime (unul dintre simbolurile de credinţă creştină), ambele mărturisind despre permanenţa credinţei creştine.

În ce priveşte cromatica, autoarea mizează pe culori pure, corect individualizate în fiecare creaţie, toate însă conforme cu simbolistica proprie picturii bizantine, încă de la începutul existenţei icoanei (roşu, albastru, foiţă de aur).

"Este o expoziţie care generează, în aceste vremuri complicate de existenţă, şansa regăsirii echilibrului sufletesc atât de râvnit în perioada sărbătorilor de iarnă. Mai este, totodată, o expoziţie ce demonstrează că Titiana Marcu trebuie inclusă în categoria artiştilor plastici pentru care icoana reprezintă întotdeauna asemănarea cu Prototipul, prin aceasta 'Ea devine Sfântă' (Sf. Ioan Damaschinul). O expoziţie frumoasă, ce emană cu o sinceritate nedisimulată iubirea faţă de Om", a precizat criticul de artă Aurel Chiriac.

Parteneri în realizarea acestei expoziţii sunt Muzeul Ţării Crişurilor şi Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte. Expoziţia "Permanenţa Icoanei" va putea fi vizitată la Muzeul oraşului Oradea, Piaţa Emanuil Gojdu, nr. 39-41, Corp B, etajul II (în Cetatea Oradea).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.