Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O expoziţie pe tema 'obsesiei freudiene' a lui Salvador Dali va fi vernisată la Muzeul Belvedere din Viena

Salvador Dali

O expoziţie pe tema obsesiei lui Salvador Dali, din perioada anilor săi de formare, pentru scrierile lui Sigmund Freud, în care artistul spaniol a găsit sursa lui de inspiraţie suprarealistă, a fost vernisată la Muzeul Belvedere din Viena, informează AFP.

Alcătuită din aproximativ 100 de obiecte, de la picturi şi opere de tinereţe, ''pe care nu le vedem deseori'', potrivit directoarei Muzeului Belvedere, Stella Rollig, expoziţia demonstrează influenţa considerabilă exercitată de austriacul Sigmund Freud (1856-1939) asupra artistului spaniol (1904-1989), potrivit Agerpres.

Traducerea în limba lui Cervantes a ''Interpretării viselor'' îi permite lui Dali, în vremea aceea student la Madrid, să înţeleagă ''fantasmele, fricile, dorinţele şi frustrările lumii sale interioare, încurajându-l să le traducă în imagini'', a explicat curatorul Jaime Brihuega, care a inaugurat săptămâna aceasta expoziţia, în avanpremieră.

Psihanaliza îi oferă lămuriri asupra nevrozelor sale, care îşi au originile într-o copilărie şi adolescenţă marcate de moartea fratelui şi a mamei, de educaţia autoritară a tatălui şi de căsătoria acestuia din urmă cu sora primei lui soţii.

Fascinat de lungul său ''voiaj în adâncurile sufletului'', devenind un bun cunoscător al teoriilor freudiene, pictorul constată că angoasele sale sunt în mare parte împărtăşite şi începe să le integreze în creaţiile sale.

Din expoziţie face parte tabloul ''Lebede reflectând elefanţi'', un ulei pe pânză, pictat într-un stil inspirat de psihanaliză şi care degajă o impresie de iraţional.

Dali devine apoi obsedat de o idee: să-l viziteze pe celebrul medic.

Va face trei călătorii în acest scop în Austria, unde va merge la schi, se va delecta cu prăjituri de la celebrul hotel Sacher, însă nu va reuşi să-l întâlnească pe marele maestru austriac.

Graţie relaţiilor scriitorului Stefan Zweig, dorinţa pictorului va fi îndeplinită în 1938 la Londra, unde Freud se refugiase în cele din urmă din calea naziştilor. Această întrevedere va marca sfârşitul perioadei freudiene a lui Dali.

Mai târziu, vorbind despre suprarealism, mişcare care explorează inconştientul, pictorul va afirma: ''Sigmund Freud ne-a arătat calea''.

Regele şi regina Spaniei vor vizita luni expoziţia din Viena, intitulată ''Dali-Freud, o obsesie'', care poate fi vizitată până pe 29 mai şi care marchează redeschiderea Bas Belvédere, o secţiune a muzeului închisă timp de un an şi jumătate pentru lucrări de reamenajare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.