Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O femeie din Spanie scrie istorie - A devenit primul parlamentar cu sindromul Down

JOSE JORDAN / AFP / Profimedia
Mar Galceran

Timp de zeci de ani a luptat pentru a se asigura că persoanele cu dizabilități intelectuale fac parte din discuție. Cu toate acestea, amploarea progreselor pe care le-a făcut a fost dezvăluită recent, când Mar Galcerán a devenit primul parlamentar spaniol cu sindromul Down.

"Este fără precedent", a declarat pentru The Guardian femeia în vârstă de 45 de ani. "Societatea începe să vadă că persoanele cu sindrom Down au multe de oferit. Dar este un drum foarte lung".

Isprava ei a fost pregătită de zeci de ani. La vârsta de 18 ani, Galcerán s-a alăturat Partidului Popular (PP) conservator, după ce a fost atrasă de ceea ce ea a descris ca fiind îmbrățișarea tradiției de către acesta.

Încet-încet, și-a croit drum în aparatul de partid. Angajamentul ei a dat roade în luna mai a anului trecut, când a fost adăugată ca al 20-lea nume pe lista de candidați pe care PP o prezenta la alegerile regionale din Valencia.

La scurt timp după aceea, a fost anunțată că a obținut un loc în parlamentul regional. "Bine ați venit, Mar", a scris liderul PP din regiune, Carlos Mazón, pe rețelele de socializare. "O veste grozavă pentru politică, depășirea barierelor".

Primul parlamentar din Europa cu sindrom Down

Realizarea o catapultează pe Galcerán în fruntea rândurilor celor câteva persoane cu sindromul Down care s-au izbit de bariere pentru a intra în lumea politicii. În 2020, Éléonore Laloux a devenit prima persoană cu această tulburare genetică din Franța care a fost aleasă într-o funcție publică, ca membru al consiliului municipal în orașul Arras din nordul țării, în timp ce irlandezul Fintan Bray a fost salutat pentru că a făcut istorie după ce a fost ales într-o funcție politică în țară în 2022.

În Spania, drumul lui Galcerán în politică a fost deschis de Ángela Bachiller, care în 2013 a devenit primul consilier municipal cu sindromul Down din Spania, în orașul Valladolid, situat în nordul țării.

Cu toate acestea, Galcerán ar putea fi prima din Europa care să intre într-un parlament regional sau național, potrivit federației spaniole pentru sindromul Down.

"Nu am auzit de nimeni altcineva", a declarat Agustín Matía Amor de la Down España. "Este un pas uriaș înainte și un exemplu de incluziune reală".

El a ținut să precizeze că această realizare este, de asemenea, o reflectare a deceniilor pe care Galcerán le-a petrecut lucrând pentru a promova statutul persoanelor cu sindrom Down în Spania. Timp de peste 20 de ani, Galcerán a lucrat ca funcționar public în Valencia, cel mai recent ajutând la elaborarea unei politici incluzive, la care se adaugă cei patru ani petrecuți la conducerea Asindown, o organizație valenciană dedicată ajutorării familiilor cu copii care au sindromul Down.

"Este atât o veste minunată, cât și o recunoaștere a muncii sale și a numeroaselor inițiative în care a fost implicată", a declarat Matía Amor. "Este un bun exemplu a ceea ce este posibil".

„Vreau să învăț”

În timp ce depunerea jurământului în septembrie a fost salutată de presa spaniolă, Galcerán a declarat că reacția online a fost mixtă. "Găsești de toate felurile pe rețelele de socializare", a spus ea. "Sunt oameni care mă susțin. Dar sunt și alții care cred că nu sunt capabilă. Dar aceștia sunt oameni care nu mă cunosc pe mine sau trecutul meu".

Pe măsură ce se familiarizează cu noul ei rol, ea l-a descris ca fiind o responsabilitate imensă. "Vreau să învăț cum să o fac bine, pentru cetățenii din Valencia și, mai ales, pentru cei dintre noi care au abilități diferite."

În cele din urmă, ea speră că prezența ei în parlamentul regional va contribui la înlăturarea numeroaselor prejudecăți care continuă să persiste în societate, în special atunci când vine vorba de persoanele cu sindromul Down. "Vreau ca oamenii să mă vadă ca pe o persoană, nu doar pentru dizabilitatea mea."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.