Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O mare 'SCHISMĂ' se anunță în lumea ortodoxă. Ucrainenii așteaptă o iminentă decizie a Patriarhiei Constantinopolului privind autocefalia bisericii lor

RFE/RL
patriarhul Filaret

Lumea creștin ortodoxă așteaptă decizia Patriarhului Bartolomeu de la Constantinopole în legătură cu declararea independenței bisericii ortodoxe de la Kiev față de patriarhia de la Moscova, arată ABC News preluat de mediafax.

Decizia de la Patriarhului de Constantinopol este așteptată pe fondul celor patru ani de conflict între Kiev și rebelii susținuți de Rusia. Patriarhul Kiril al Moscovei a declarat că o separare a bisericii Ucraineene de Rusia ar fi "o catastrofă ortodoxă”, anunțând că vineri călătorește în Turcia pentru a pleda împotriva acestei posibilități. Biserica Ortodoxă din Ucraina este împărțită între clericii care continuă să fie loiali Moscovei și cei care au ales să răspundă Patriarhului de la Kiev, Filaret, figură religioasă care încă nu se bucură de recunoașterea de la Istanbul.

Angela Merkel evocă riscul unui RĂZBOI în Balcani: Refuză propunerea modificării frontierei între Serbia şi Kosovo

Cu toate că Patriarhia din Constantinopol (Istanbul) este considerată cea mai veche biserică ortodoxă, Biserica Rusă se consideră cea mai puternică și ce care are cel mai mare număr de credincioși, notează France 24. Atât biserica din Ucraina cât și autoritățile locale susțin că Patriarhul Bartolomeu ar fi luat deja decizia recunoașterii patriarhiei din Kiev și nu mai lipsește decât să o facă publică. În același timp, Katja Richters, cercetător independent specializat în istoria bisericii ruse, citat de ABC News, arată că, ucrainenii erau siguri de această decizie de separare și în urmă cu un deceniu, după declararea independenței și ea nu a avut loc.

Presa franceză citează surse de la Moscova care consideră că despărțirea Kievului de Biserica Rusă ar fi echivalentul fenomenului din piața Maidan în termeni religioși: "Pentru biserica rusă, acesta este un fel de Maidan religios", ar fi spus scriitorul Andrei Desnitski de la Moscova, făcând aluzie la evenimentele de la Kiev unde ciocnirile dintre protestatari și poliție din 2014 au dus la răsturnarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.