Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O mască rară din secolul al XIX-lea, aparţinând tribului Fang din Gabon, va fi scoasă la licitaţie în Franţa

time.news
mască tribală Fang din Gabon

Linii pure, trăsături fine şi o faţă alungită: o mască rară din secolul al XIX-lea, aparţinând tribului Fang din Gabon, va fi scoasă la licitaţie sâmbătă la Montpellier, în sudul Franţei, informează AFP.

Estimată cu prudenţă la un preţ între 300.000 şi 400.000 de euro de către casa de licitaţii, masca ar putea depăşi aşteptările experţilor. În 2006, o mască din lemn de 48 cm aparţinând aceluiaşi trib a fost cumpărată la Paris pentru suma de 5,9 milioane de euro, un record pentru acest tip de obiect a cărui estetică a inspirat pictori precum Modigliani şi Picasso.

Masca propusă spre vânzare sâmbătă măsoară 55 cm şi reprezintă figură umană stilizată, cu o frunte lată şi bombată, ochi migdalaţi şi un nas care plonjează spre o gură mică. Bărbia se curbează în faţă şi este înconjurată de o barbă din fibre de rafie, potrivit Agerpres.ro.

Masca a fost colectată în jurul anului 1917, în împrejurări necunoscute, de guvernatorul colonial francez Rene-Victor Edward Maurice Fournier (1873-1931) - staţionat la Dakar şi apoi în Congo-ul Francez - probabil în timpul unui turneu în Gabon, se arată în catalogul de vânzare. Potrivit testelor efectuate, artefactul a fost realizat în secolul al XIX-lea.

Descendenţii guvernatorului au găsit masca cu ocazia vânzării unei proprietăţi de familie, "într-o mansardă" unde fusese uitată din anii 1920, fără a şti că este vorba despre un artefact rar, a declarat pentru AFP Jean-Christophe Giuseppi, comisarul de licitaţie, precizând că nu există decât circa 10 măşti de acest tip în lume.

"Masca aparţinea societăţii secrete Ngil, formată din 'justiţiari' care mergeau prin sate pentru a-i vâna pe cei care făceau probleme, inclusiv pe cei suspectaţi de vrăjitorie. Sentinţele lor puteau duce la moarte", a declarat Giuseppi.

Vânzarea, larg mediatizată, este aşteptată să atragă colecţionari internaţionali, a precizat casa de licitaţii.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.