Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O maşină de criptat 'Enigma', folosită de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, adjudecată la 135.000 de euro

news.ro
mașină de criptat

Celebra maşină de criptat "Enigma", folosită de armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, model M 2-3, 1938-1940, piesă de muzeu, extrem de rară, a fost vândută, joi, la Artmark, în cadrul Licitaţiei de curiozităţi tehnice, cu 135.000 de euro, potrivit News.ro.

Maşinăria Enigma I folosită de Armata Germană (Wehrmacht), marcată "A13489", produsă de Heimsoeth & Rinke, Berlin, 1938-1941, în cutia originală din lemn, a avut un preţ de pornire a fost de 9.000 de euro.

Primii autori ai rotorului au fost doi ofiţeri olandezi, Theo A. van Hengel (1875-1939) şi R.P.C. Spengler (1875-1955), în 1915. În perioada 1917-1919, americanul Eduard H. Hebern, germanul Arthur Scherbius, olandezul Hugo Alexander Koch şi suedezul Arvid Gerhard Damm au dezvoltat independent rotorul criptografic, care a reprezentat elementul principal în dezvoltarea proiectelor Enigma, şi a celorlalte maşinării de cifrat de după aceasta.

Citește și: CTP, ieșire furibundă la adresa susținătorilor medicului Flavia Groșan: ‘Cei care cred în rețeta dumnezeiască a Îngeresei, nu se duc la spital decât când încep să horcăie’

În aceeaşi sesiune, un pian Steinway & Sons vertical, model Vertegrand, marcă de magazin interbelic Nathan Mischonzniki, Furnizor al Curţei Regale, a fost adjudecat la 3.500 de euro de al 500 de euro preţ de pornire.

Pianul este decorat cu menoră, Hamburg, cca. 1922, însoţit de scaun, stil Thonet transilvănean, atelier Vienna-Pâncota, ergonomic, decorat prin embosare, începutul sec. XX.

O maşină Maserati Spyder biturbo convertible din 1988 care a aparţinut lui Sir Elton John, a fost vândută la 28.000 de euro.

De asemenea, o cutie muzicală Art Nouveau - Screpel Pollet, tip orgă cu butoi (Franţa, circa 1900) a fost vândută la 8.000 de euro, iar un joc electronic de pinball Fair Fight, care a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, la 2.500 de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.