Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire de senzație în Egipt: arheologii au găsit un mormânt 'incredibil'

Twitter
arheologie morminte piramida Saqqara

Un mormânt datând de peste 2.000 de ani a fost dezvăluit vineri de Ministerul egiptean al Antichităţilor din provincia Sohag (Suhaj, centru), unde autorităţile speră să atragă turişti, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Pentru a revigora sectorul turistic muribund, guvernul egiptean dezvăluie periodic presei "descoperiri arheologice", considerate mai mult sau mai puţin importante de către specialişti, scrie agenţia citată.

"Arheologii au descoperit un mormânt incredibil datând din epoca Ptolemeică (323-30 î.Hr.)", a afirmat ministerul într-un comunicat. Acest mormânt este situat în Al-Diabat, în oraşul Akhmim (guvernatul Sohag), a precizat el.

Citeste si Orban, avertisment pentru primarii PNL : 'În bătălie, trădătorii sunt pedepsiţi pe loc, cei care nu vor fi alături de noi, vor suferi de pe urma trădării lor'

O mumie umană şi peste 50 de animale mumificate - şoareci, şoimi şi pisici - au fost găsite acolo, potrivit ministerului.

"Aceasta este una dintre descoperirile cele mai interesante din această regiune", a punctat secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităţilor Mostafa Waziri.

Potrivit ministerului, mormântul ar fi aparţinut unui înalt funcţionar al vremii. Mumia soţiei sale nu a fost găsită.

Ministerul a adăugat că evenimentul de vineri a avut ca scop "atragerea atenţiei lumii asupra civilizaţiei şi antichităţilor Egiptului".

Potrivit instituţiei, Sohag, capitala provinciei cu acelaşi nume, este "unul dintre cele mai bogate oraşe din Egiptul istoric". El a salutat în mod deosebit deschiderea unui muzeu în oraş în 2018.

Tot vineri, în aceeaşi provincie, ministrul antichităţilor Khaled al-Anany a deschis, după 80 de ani, o cameră funerară simbolică a lui Osiris, zeul egiptean al morţilor, după ce a fost scăzut nivelul apelor subterane, informează Xinhua.

"Picturile şi inscripţiile din camera unde se crede că a fost înmormântat Osiris detaliază călătoria în viaţa de apoi, Apusul şi Răsăritul", a explicat ministrul. El consideră această construcţie ca fiind cel mai vechi şi mai frumos edificiu din Egiptul antic: "este unic, nu există ceva identic", a punctat el. Aceasta era o clădire secretă care a fost construită cu 13 metri sub nivelul deşertului. Turiştii o vor putea vizita în două luni, a adăugat el.

Scăderea nivelului apei subterane face parte dintr-un proiect amplu de dezvoltare a zonei arheologice Abydos din provincia Sohag, la sud de capitala Cairo. Dezvoltarea zonei Abydos a costat aproape 2,43 milioane de dolari SUA, pentru construirea unui centru de servicii pentru vizitatori, săli administrative, cantină, spaţii de spălare, locuri de parcare şi porţi pentru protejarea sitului arheologic, a afirmat al-Anany.

Osiris este principalul zeu din Abydos, devenit centru de cult al acestui zeu, locul de înmormântare al regilor din Dinastia I şi al II-lea şi al demnitarilor înalţi în timpurile faraonilor, a declarat pentru Xinhua Ashraf Okasha, şeful zonei arheologice Abydos.

Autorităţile şi-au consolidat considerabil comunicarea în legătură cu descoperirile arheologice, dar ţara a fost adesea acuzată de neglijenţă şi lipsă de rigoare ştiinţifică.

Siturile arheologice reprezintă un argument major pentru Egipt în faţa concurenţei altor destinaţii turistice.

Instabilitatea politică şi atacurile au dat o lovitură dură turismului ţării de la revoluţia din 2011. Cu toate acestea, sectorul a înregistrat o îmbunătăţire relativă în ultimii ani, scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.