Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O navă de cercetare bulgară porneşte în prima sa misiune în Antarctica la sfârşitul anului

antarctica

Nava militară bulgară de cercetare Sf. Chiril şi Metodiu va porni la sfârşitul anului 2022 în prima sa misiune în Antarctica, a declarat joi şeful Academiei Navale Militare, Boian Mednikarov. El a făcut aceste declaraţii la vernisajul unei expoziţii de fotografie organizată de Institutul Antarctic Bulgar şi Asociaţia Tinerilor Cercetători Polari. Expoziţia este găzduită de Muzeul Naval din Varna, iar una dintre punctele sale principale de atracţie este nava pe care o vor folosi cercetătorii bulgari, notează agerpres.

Într-un mesaj video, profesorul Christo Pimpirev, directorul programului bulgar de cercetare polară, a amintit că un laborator modern de cercetare este construit la baza bulgară de pe Insula Livingston. El a subliniat însă că este mult mai important ca cercetătorii bulgari să aibă o navă care să fie administrată de un consorţiu.

Boian Mednikarov a adăugat că reparaţiile la navă sunt aproape de finalizare şi că ambarcaţiunea va fi testată şi echipată. El a amintit că steagul Marinei Bulgare a fost arborat pe navă în vara anului 2021 şi a mulţumit Marinei bulgare pentru cooperare.

Călătoria inaugurală va începe de la Varna, va trece prin Istanbul, Cartagena, Las Palmas, Buenos Aires, Ushuaia, Pasajul Drake, şi va ajunge în Insula Livingston, a declarat căpitanul navei, Nikolai Danailov.

El a spus că echipajul va include 21 de militari şi un medic militar. La bordul navei se vor afla şi cadeţi pentru care această călătorie va fi una de antrenament.

Niciodată o navă militară bulgară de cercetare nu a trecut de Gibraltar, a mai spus Danailov. El a explicat că această călătoria va dura între 40 şi 50 de zile într-o singura direcţie, incluzând încărcarea şi descărcarea. Nava va transporta aproape 50 de tone de marfă la baza bulgară, care va fi descărcată pe bărci şi plute pe un ţărm fără port.

Pregătirile echipajului sunt în desfăşurare, a mai spus Danailov. El a adăugat ca echipamentul de la bordul navei permite desfăşurarea activităţilor de cercetare pe toată durata călătoriei.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.