Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă furtună ameninţă California cu ploi torenţiale şi posibile inundaţii

fenomene meteo

Milioane de californieni se află joi sub ameninţarea unei furtuni care se apropie şi care ar putea aduce ploi torenţiale şi inundaţii extinse în multe zone ale statului american, inclusiv în unele regiuni montane deja afectate de ninsori în cantităţi aproape record, transmite Reuters.

După câteva săptămâni de intemperii neobişnuite pe Coasta de Vest, furtuna caracterizată printr-un fenomen cunoscut sub numele de "râu atmosferic" ar putea aduce cantităţi de până la 8 cm de ploaie în zona Golfului San Francisco şi pe Coasta Centrală de joi până în weekend, a anunţat Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS) în prognoza sa.

Zone interioare deluroase şi unele regiuni costiere afectate de zăpadă în ultimele săptămâni ar putea primi peste 15 cm de ploaie. Aproximativ 20 cm de precipitaţii se aşteaptă în Munţii Santa Cruz, la sud de San Jose şi până la 25 cm în Munţii Santa Lucia, de-a lungul coastei din apropiere de Big Sur, a precizat NWS.

"Majoritatea temerilor legate de inundaţii vizează zonele joase, susceptibile la creşterea rapidă a râurilor şi pâraielor", a declarat meteorologul William Churchill de la Centrul de prognoză al NWS. "Este o combinaţie a tuturor acestor ploi abundente care vin şi a zăpezii care se topeşte rapid", a spus el, potrivit Agerpres.

Furtunile caracterizate printr-un "râu atmosferic", precum cea prognozată, aduc cantităţi masive de precipitaţii şi pot provoca inundaţii, alunecări de noroi, care riscă să ducă la pierderi de vieţi omeneşti şi la pagube materiale însemnate.

Frecvenţa şi intensitatea în creştere a unor astfel de furtuni şi a perioadelor de secetă extremă sunt simptome ale schimbărilor climatice provocate de om, spun experţii.

Potopul care se profilează urmează altor nouă furtuni similare care au declanşat inundaţii extinse, alunecări de noroi, căderi de pietre şi doline în California, de la sfârşitul lunii decembrie până la jumătatea lunii ianuarie. Cel puţin 20 de decese au fost atribuite furtunilor anterioare.

Peste 15 milioane de persoane locuiesc în zonele metropolitane din jurul Golfului San Francisco şi Sacramento şi din alte părţi ale regiunii vizate joi de avertizări de precipitaţii excesive şi inundaţii. Unele dintre aceste avertizări vor rămâne în vigoare până duminică.

Furtunile din această iarnă au atenuat totuşi o secetă istorică de patru ani în California, umplând o parte din rezervoarele epuizate, iar stratul de zăpadă acumulat în Sierra reprezintă o sursă deosebit de importantă de apă dulce pentru acest stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.