Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă lovitură a DNA: A trimis în judecată doi primari şi o judecătoare

judecator (1)

Fosta şefă a Judecătoriei Răcari, din judeţul Dâmboviţa, Florica Mihalcea, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Ploieşti într-un nou dosar, aceasta aflându-se deja în detenţie pentru executarea unei alte pedepse. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, emis joi, procurorii anticorupţie de la Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a Floricăi Mihalcea, aflată în stare de detenţie, ea fiind acuzată de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei, în stare de libertate, Ilie Buciumeanu, la data faptei primar al comunei dâmboviţene Tărtăşeşti (n. r. - până la alegerile din 2008), acuzat de complicitate la abuz în serviciu, Ionel Cristian Costache, primar al aceleiaşi comune, la data faptelor (n. r. - după alegerile din 2008), acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, şi Elena Constantin, acuzată de complicitate la abuz în serviciu.

Conform datelor din rechizitoriul întocmit de procurori, în cursul lunii aprilie 2008, Florica Mihalcea în calitate de magistrat - judecător la Judecătoria Răcari, a soluţionat prin încălcarea dispoziţiilor legale două cauze civile, pe baza unor înscrisuri necorespunzătoare adevărului, în absenţa părţilor implicate şi a tuturor probelor necesare adoptării unor soluţii juste, pronunţând astfel nişte hotărâri contrare legii. În acest mod, anumite persoane din cercul său de cunoştinţe au dobândit drepturi de care, în alte împrejurări, nu ar fi beneficiat. "Astfel, la data de 30 aprilie 2008, (...) inculpata Mihalcea Florica a admis, în absenţa părţilor, o cerere introdusă de inculpata Constantin Elena, având ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren de 4,87 ha în extravilanul comunei Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa. Acest lucru a fost posibil şi în condiţiile în care nu fusese urmată procedura prealabilă instituită de legislaţia în materie (respectiv solicitarea nu se adresase iniţial Comisiei Locale de Fond Funciar Tărtăşeşti), iar reclamanta nu a făcut dovada nici a calităţii de persoană îndreptăţită şi nici a dreptului de proprietate asupra terenului solicitat. Mai mult, inculpata Constantin Elena a pus la dispoziţia magistratului datele personale ale unei martore, care a consemnat în fals o declaraţie în numele acesteia din urmă, utilizată ulterior ca probă în susţinerea acţiunii promovate în justiţie", se arată în document.

Totodată, primarul de la acel moment al comunei Tărtăşeşti (până la alegerile din vara lui 2008), Ilie Buciumeanu, care era şi preşedinte al Comisiei locale de Fond Funciar, a semnat întâmpinarea formulată în dosarul civil respectiv şi a consemnat că lasă soluţia la aprecierea instanţei, în funcţie de probele administrate, în condiţiile în care avea cunoştinţă că reclamanta Elena Constantin nu formulase iniţial cerere de reconstituire în baza Legii nr. 247/2005. Procurorii spun că Ionel Cristian Costache, cel care a câştigat alegerile în vara anului 2008 devenind noul primar al comunei Tărtăşeşti, deşi avea reprezentarea nelegalităţii hotărârii judecătoreşti civile, a întreprins în anul 2012 demersuri în vederea punerii în posesie a inculpatei Elena Constantin pe unele suprafeţe de teren aflate în intravilanul localităţii, deşi prin hotărâre acesteia i se atribuiseră în extravilan. "Acţionând în acest mod, inculpatul nu a urmărit decât propriul interes, respectiv acela al achiziţionării ulterioare a parcelelor de teren respective printr-o persoană interpusă", explică DNA. De asemenea, Florica Mihalcea este acuzată că, la soluţionarea celei de-a doua cauze, a creat un folos de natură patrimonială pentru o rudă a unui coleg de serviciu. "Concret, în luna iunie 2008, inculpata Mihalcea Florica, în aceeaşi calitate, fiind investită cu soluţionarea unui alt dosar civil, având ca obiect o acţiune în constatare (hotărâre care ţine loc de act autentic) privind un imobil situat în afara razei de competenţă teritorială a instanţei sesizate, şi-a exercitat cu rea credinţă funcţia în sensul că a efectuat menţiuni nereale pe cererea de preschimbare a termenului de judecată formulată de reclamantă (...), a pronunţat încheierea de şedinţă prin care a admis cererea de preschimbare a termenului de judecată acordând noul termen în aceeaşi zi a soluţionării cererii, a judecat cauza cu încălcarea normelor imperative de procedură civilă, respectiv ignorarea regulilor în materie de competenţă teritorială în absenţa părţilor, a căror prezenţă a fost consemnată în fals, pronunţând sentinţa civilă prin care a admis cererea reclamantei şi a constatat intervenită vânzarea cumpărarea unui teren în suprafaţă de 400 mp situat în sectorul 2 al municipiului Bucureşti", mai precizează comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, totul s-a întâmplat în condiţiile în care la dosar nu a existat un titlu valabil care să ateste dreptul de proprietate al vânzătorului asupra acelui teren. Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Ploieşti. Conform DNA, inculpaţii Mihalcea Florica şi Costache Ionel Cristian au mai fost trimişi în judecată de către procurori pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi de serviciu, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.