Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă lovitură dată de Turcia în turismul mondial: situl arheologic Gordion devine al 20-lea patrimoniu inclus de UNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial

The Financial Express
Turcia steag

Situl arheologic Gordion de la Ankara, capitala Turciei, a fost adăugat pe „Lista Patrimoniului Mondial UNESCO” la cea de-a 45-a sesiune extinsă a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO de la Riad, Regatul Arabiei Saudite, anunţă Autoritatea pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA), inforemază News.ro.

”Situl arheologic Gordion de la Ankara, capitala Turciei, a fost adăugat pe „Lista Patrimoniului Mondial UNESCO” la cea de-a 45-a sesiune extinsă a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO de la Riad, Regatul Arabiei Saudite. Oficial, pe data de 18 septembrie 2023, Gordion a fost înregistrat ca al 20-lea sit de patrimoniu al Turciei inclus în listă”, anunţă Autoritatea pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA).

Despre Gordion

Convenţia Patrimoniului Mondial UNESCO descrie oraşul antic Gordion ca „o aşezare antică formată din mai multe straturi şi care cuprinde rămăşiţele capitalei antice a Frigiei, un regat independent din Epoca Fierului”.

UNESCO adaugă: „Săpăturile arheologice şi cercetările din sit au scos la iveală o mulţime de vestigii care documentează tehnicile de construcţie, amenajările spaţiale, structurile defensive şi practicile de înhumare care aruncă o oază de lumină asupra culturii şi economiei frigiene”.

Oraşul antic Gordion, situat în districtul Polatlı de la Ankara, este o mărturie remarcabilă şi totodată o bogată tapiserie a civilizaţiilor care şi-au lăsat amprenta în ţinuturile anatoliene. Mai mult decât atât, oraşul a fost un punct de intersecţie crucial între Estul şi Vestul Turciei.

Aşezarea din Gordion poartă dovezi din epoca timpurie a bronzului (în jurul anului 2500 î.Hr.), în movila din apropiere numită Yassıhöyük, care se află adiacent sitului. Timp de 4.500 de ani au locuit oameni în jurul oraşului, iar asta plasează Gordion în rândul celor mai vechi aşezări de oameni din istorie. Atractivitatea sitului pentru diferite civilizaţii poate fi atribuită mai multor factori, inclusiv prin prisma poziţiei strategice de-a lungul rutelor comerciale semnificative din Anatolia, prin aprovizionarea amplă cu apă derivată din râul Sangarios (actualul Sakarya) şi prin terenurile fertile extinse, potrivite pentru agricultură.

Gordion este cunoscut drept capitala politică şi culturală a Frigiei, care a crescut odată cu prăbuşirea Imperiului Hitit în secolul al XII-lea î.Hr. Prin urmare, locaţia reprezintă un punct de plecare critic pentru a obţine o perspectivă asupra acestei civilizaţii.

Frigienii s-au stabilit într-o regiune extinsă din ţinuturile anatoliene, acoperind provinciile: Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir şi Kütahya. Valea Frigiei are un peisaj vast, spre deosebire de oricare altul din lume, cu fragmente de rocă şi ruine antice care poartă urme ale civilizaţiei frigiene. Cu traseul Frigiei, vizitatorii pot acum să meargă pe urmele frigienilor în patria lor istorică.

Structurile monumentale ale perioadei frigiene au lăsat cea mai semnificativă amprentă asupra peisajului de la Gordion. Clădirile timpurii ale cetăţii frigiene şi movilele funerare ale conducătorilor oraşului, chiar şi astăzi, au efectul care a fost iniţial dorit: arată putere şi autoritate din partea elitei frigiene. Situl a fost odată sub domnia regelui Midas. Marele Tumul, sau mormântul regelui Midas, din Gordion este a treia movilă ca mărime, iar camera mormântului din interiorul său este cea mai veche clădire de lemn din lume.

Gordion este, de asemenea, asociat direct cu episodul Nodului Gordian, relatat de mulţi istorici antici. Legenda spune că se credea că nodul va fi dezlegat doar de viitorul cuceritor al Asiei. Prin urmare, nu este o coincidenţă faptul că Gordion a fost vizitat de Alexandru cel Mare, care a încercat să-l taie cu sabia, arată TGA.

În timp ce fortificaţiile şi clădirile monumentale bine conservate din vecinătatea oraşului Gordion oferă o călătorie incredibilă în istoria regiunii de astăzi, Muzeul Gordion de la faţa locului conţine şi piese uimitoare din săpături. Acesta prezintă o afişare cronologică şi reprezintă fiecare perioadă cu exemple caracteristice. Printre artefacte se numără ceramica lucrată manual din epoca timpurie a fierului, unelte din fier din perioada frigiană timpurie şi ceramică antică la care se adaugă alte bunuri importate. Vizitatorii pot vedea, de asemenea, mostrele de sigilii şi monede găsite în Gordion.

Siturile de patrimoniu ale Turciei pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

  1. Parcul Naţional Göreme şi siturile de stânci din Cappadocia
  2. Marea Moschee şi Spitalul Divriği
  3. Zonele istorice ale Istanbulului
  4. Hattusha: Capitala hitita
  5. Nemrut Dağ
  6. Hierapolis-Pamukkale
  7. Xanthos-Letoon
  8. Oraşul Safranbolu
  9. Situl arheologic din Troia
  10. Moscheea Selimiye şi complexul său social
  11. Situl neolitic de la Çatalhöyük
  12. Bursa şi Cumalıkızık: Naşterea Imperiului Otoman
  13. Pergamon şi peisajul său cultural multistrat
  14. Peisajul cultural Cetatea Diyarbakır şi Grădinile Hevsel
  15. Efes
  16. Situl Arheologic Ani
  17. Afrodisias
  18. Göbekli Tepe
  19. Movila Arslantepe
  20. Gordion
  21. Moscheile hipostile din lemn ale Anatoliei medieval

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.