DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

O nouă lovitură pentru ÎCCJ: Plângere la Secția pentru magistrați față de constituirea completurilor de 3 judecători

http://epochtimes-romania.com
dosare

Un inculpat într-un dosar al lui Radu Mazăre, Georgică Giurgiucanu, a depus o plângere la Secția pentru anchetarea magistraților, prin care cere cercetări privind constituirea completurilor de 3 judecători de la ÎCCJ, întrucât, spune el, o hotărâre de formare a acestora nu există, potrivit Mediafax.

„Am invocat o excepție de nelegală compunere a completului de 3 (n.r. – judecători) având în vedere că hotărârea pe care s-a bazat constituirea acestui complet este una care pe de o parte nu am vazut-o și care, pe de altă parte, din punctul nostru de vedere, nu există întrucât nu a fost publicată nicăieri, astfel încât ea nu poate produce efecte juridice. Mai mult decât atât, în lege și în textul Constituției, se menționează expres că nu poate fi făcută compunerea Înaltei Curți din altceva decât prin lege. Așa cum s-a decis și în hotărârea care a decis conflictul, dreptul la un proces echitabil este compus și din dreptul ca un complet să fie constituit imparțial, independent și prin tragere la sorți, adică în mod aleatoriu”, a declarat Ingrid Mocanu, apărătorul lui Georgică Giurgiucanu.

Potrivit avocatului, aceste completuri de 3 judecători nu ar fi imparțiale deoarece judecătorii erau „grupați după voința acestora”.

„Adică așa, după cum sunt ei prieteni sau mai puțin prieteni nu asigură dreptul la un proces echitabil întrcât fiind de aceeași parte a baricadei, având relații oarecum mai strânse între ei se pot naște prietenii și se poate naște o soluție. Pe cale de consecință, în acest mod, distribuirea lor aleatorie în aceste completuri ar face ca dreptul la un proces echitabil să aibă o evidentă reglementare, pentru că omul și-ar primi un complet în mod aleatoriu total desemnat. Știm bine că la Înalta Curte sunt câteva completuri care sunt constituite oarecum... Când ajungi în fața lor îți știi soluția de la intrare”, a mai spus Ingrid Mocanu.

În plângerea despre care avocatul spune că a fost depusă la Secția pentru anchetarea magistraților, Georgică Giurgiucanu (inculpat într-un dosar de-al lui Radu Mazăre, de la ÎCCJ) spune că cei de la instanța supremă, mai precis, conducerea ÎCCJ, s-ar face vinovați de infracțiuni precum fals intelectual și abuz în serviciu. Până la ora transmiterii știrii, reprezentanții Parchetului General nu au putut preciza dacă plângerea a fost sau nu înregistrată.

„Solicit efectuarea de acte de cercetare în vederea identificării persoanelor din cadrul conducerii ÎCCJ vinovate de săvârșirea eventualelor infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual și tragerii la răspundere a acestora”, cere Giurgiucanu.

„Legalitatea constituirii și compunerii completului de judecată este o chestiune de ordine publică și de organizare judiciară, subsemnatul având dreptul să fiu judecat de o instanță imparțială, constituită potrivit legii, ca garanții ale dreptului la un proces echitabil. (...) Prin urmare, lipsa unei hotărâri de înființare a completurilor de 3 judecători în cadrul secției penale a ICCJ atrage lipsa, ionsexistenșa chiar a completului de judecată, acesta fiind constituit și funcționând în afara legii. Nelegala compunere a instanței reprezintă o nulitate necondiționată de existența unei vătămări, ceea ce, în esență, exprimă nulitatea absolută a actelor efectuate de un astfel de complet, din moment ce s-a încălcat o normă care ocrotește un interes”, se arată în plângerea depusă de Georgică Giurgiucanu.

Citeste si Mesajul Cristinei Neagu, după accidentare, pentru colegele sale înainte de meciul cu Rusia: 'Din toată inima pentru România!'

Acesta spune că nici nu este publicată o decizie prin care se stabilesc completurile de 3 judecători de la ÎCCJ.

„Publicarea acestui extras la un an distanță de la presupusa adoptare a acestei hotărâri - perioada în care acesta a produs consecinte juridice, fără însa a fi adusa la cunostinta justitiabililor- precum și lipsa vreunui răspuns sau înștiintari în conformitate cu dispozitiile art.7 alin.1 din Legea 544/2001 ne întăreste bănuiala că aceasta hotarare nu există, context in care se pune in discutie legalitatea constituirii completurilor de 3 judecatori în materie penală și functionarea acestora in decursul anului 2018. (...) În acest context, în măsura în care în urma cercetărilor se va constata că Hotărârea nr. 80/2017 a Colegiului de Conducere a ICCJ nu există, va solicităm să efectuați cercetări penale și cu privire la presupusa infracțiune de fals intelectual și, în măsura în care există indicii temeinice, să stabiliți răspunderea penală a persoanelor care ar fi comis-o”,se mai arată în document.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.