Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă perspectivă asupra operei lui Virgil Gheorghiu: propunerea părintelui Iuliu-Marius Morariu în ultima sa carte

virgil gheorghiu

Părintele protosinghel Iuliu-Marius Morariu propune în ultima sa carte o nouă perspectivă asupra operei lui Virgil Gheorghiu. Volumul, intitulat „Virgil Gheorghiu (1916-1992). Perspective teologice, sociologice, filosofice și literare”, a apărut la editura Presa Universitară Clujeană în urmă cu puțin timp.

Trebuie amintit încă de la început că autorul nu este la primul studiu despre Virgil Gheorghiu, el fiind un fin cunoscător al temei. A mai publicat volume pe acest subiect, în 2021 – „Virgil Gheorghiu și Monica Lovinescu – conflictul Orei 25 reflectat în dosarele Securității”, iar în 2022 – „Virgil Gheorghiu despre comunism, capitalism și național-socialism”, dar și alte studii punctuale despre scriitor.

Demersul părintelui Iuliu-Marius Morariu vrea să fie unui „restitutiv”. În fapt, autorul – după cum se confesează în prefață – a reunit „diferite studii și articole, care prezintă aspecte teologice, sociologice, filologie, filosofice, ori istorice ale operei și gândirii părintelui scriitor”.

Dincolo de aspectul cultural și filosofic al demersului, trebuie să remarcăm și o asemănare mai largă – dacă se poate spune așa – între destinul particular al lui Virgil Gheorghiu și destinul milioanelor de români plecați în diaspora după 1989, care se reunesc (sau nu) sub semnul unor greutăți printre străini (intrigi, discuții etc.).

Cuprinsul actualului volum expune „elementele spiritualității ortodoxe în opera literară a lui Virgil Gheorghiu” (p. 9), „scrisul autobiographic ca terapie” (p. 25), „capitalismul ca pandemie sufletească – ‘Ochiul american’ și viziunea părintelui Virgil Gheorghiu” (p. 45), „Constantin Virgil Gheorghiu și provocările pastorației românilor din exilul francez” (p. 61), „Biserica Ortodoxă Română din diaspora în viziunea părintelui Virgil Gheorghiu” (p. 77), „Corespondența lui Constantin Virgil Gheorghiu cu părinții săi, reflectată în documentele Securității” (p. 91), „un roman social cu finalitate spirituală” (p. 103) sau „restitutio Virgil Gheorghiu” (p. 107).

Autorul dă de înțeles că Virgil Gheorghiu a lăsat în urma sa teme încă nedescoperite pe larg în spațiul public. „Cu toate acestea, există încă multe lucruri cu privire la viața, activitatea și gândirea autorului, care se cer încă descoperite”, se confesează părintele Iuliu-Marius Morariu.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.