Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă reuniune a dialogului informal al ţărilor din Parteneriatul Estic a avut loc la Chişinău

PaE

Miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din cadrul Parteneriatului Estic (PaE) au participat luni la cea de-a noua reuniune a dialogului ministerial informal al PaE. Subiectul principal al discuţiilor l-a constituit pregătirea Summitului Parteneriatului Estic care va avea lor în luna noiembrie la Bruxelles, informează IPN, conform agerpres.

Comisarul european pentru politică europeană de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, a declarat că discuţiile au fost constructive în ceea ce priveşte parteneriatul, aşteptările, angajamentele, dar şi în ceea ce ţine de modalităţile de a face mai vizibil şi tangibil pentru cetăţeni acest parteneriat.

Accident CUMPLIT pe autostradă. Doi oameni au murit după ce un autocar A DISTRUS tot ce i-a ieşit în cale - VIDEO

Johannes Hahn a subliniat că angajamentele pentru reforme sunt cruciale, iar rezultatele concrete ale Parteneriatului Estic vor oferi beneficii cetăţenilor. 'Vrem ca agenţii economici şi cetăţenii să beneficieze de noile oportunităţi comerciale oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). Credem că peste zece mii de IMM-uri pot avea acces la finanţare suplimentară, inclusiv în monedă naţională', a declarat comisarul european.

Întrebat despre şansele Republicii Moldova de a obţine statutul de ţară candidată la aderare la UE, Johannes Hahn a declarat că este dreptul suveran al unei ţări să înainteze o asemenea cerere, însă, în opinia sa, este cu mult mai important să se pună accent pe reformele necesare, iar în acest sens guvernul de la Chişinău lucrează la implementarea Foii de parcurs.

La rândul său, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, a declarat că discuţiile au fost foarte utile şi, alături de problemele ce ţin de pregătirea viitorului summit al Parteneriatului Estic, au fost discutate şi propunerile de ajustare a modelului instituţional de activitate pe dimensiuni multilaterale în cadrul PaE.

ALERTĂ - TRAGEDIE aviatică în SUA, după prăbușirea unui avion militar: Mai multe victime - VIDEO

'Republica Moldova va continua să manifeste aceeaşi atitudine proactivă în ceea ce priveşte valorificarea tuturor oportunităţilor pe care le oferă Parteneriatul Estic, în primul rând pentru a facilita implementarea Acordului de Asociere', a declarat ministrul.

Evenimentul de la Chişinău a cuprins şi o reuniune la nivelul miniştrilor care gestionează domeniul energetic din cele şase state ale PaE (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina), găzduită de Ministerul Economiei al Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.