Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O pereche de cizme care i-ar fi aparținut lui Napoleon Bonaparte va fi scoasă la licitație

autografe napoleon

O pereche de cizme care i-ar fi aparținut împăratului Napoleon Bonaparte, estimată la 80.000 de euro, va fi scoasă la vânzare la o licitație organizată vineri la Hotelul Drouot din Paris, Franța, potrivit Reuters, scrie Mediafax.

Organizatorii licitației spun că Napoleon ar fi purtat aceste cizme din piele în timp ce se afla exilat pe insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic, după înfrângerea de la Waterloo.

"Este dificil de separat aceste cizme de imaginea pe care o avem despre Napoleon. Este parte dintr-un simbol, unul universal în prezent, este un lucru extraordinar să vindem acest tip de articol astăzi. Imaginea lui Napoleon în lume este binecunoscută: pălăria, cizmele și poate tunica", a spus Alexandre Giquello, coordonatorul licitației.

Citește și: Luc Besson, acuzat că şi-a concediat ilegal asistenta, riscă o condamnare la închisoare

Cizmele au intrat în posesia celui care i-a fost companion lui Napoleon în ultimele zile din viață, marele mareșal Bertrand, iar apoi i-au fost oferite artistului Carlo Marochetti pentru a le folosi la realizarea unei sculpturi a împăratului, destinată a fi instalată la mormântul acestuia.

Fiul lui Marochetti i-a oferit cizmele, la începutul secolului al 20-lea, senatorului francez Paul le Roux. Familia acestuia este cea care a scos la vânzare cizmele, potrivit organizatorilor licitației.

Napoleon Bonaparte s-a născut la 15 august 1769, în Ajaccio,Corsica şi a murit pe 5 mai 1821, în insula Sfânta Elena. Rămâne în istorie drept Napoleon I. A fost cel mai important om politic şi militar după Revoluţia franceză. Ca lider militar, Napoleon s-a remarcat în campaniile din Italia, Egipt, Austria, Prusia, Rusia. Printre cele mai răsunătoare victorii ale sale se numără cele de la Arcole, Piramide, Marengo, Austerlitz, Jena, Friedland, Wagram. De asemenea, Napoleon a revoluţionat sistemul juridic, politic şi economic din Franţa, prin Codul civil şi Codul Comercial. Codul civil francez, supranumit "Codul Napoleon", este încă în vigoare în Franţa şi constituie piatra de temelie a libertăţilor civile contemporane, majoritatea statelor europene adoptând un cod civil după modelul francez în decursul secolului al XIX-lea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.