Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O persoană grav bolnavă din Italia a primit dreptul de a recurge la eutanasie activă

independent.co.uk
pacient in coma spital

O persoană grav bolnavă din Italia a primit dreptul de a recurge la eutanasie activă, o decizie acordată în premieră în această ţară, informează DPA.

Un comitet de etică din Ancona, oraş din regiunea Marche, i-a acordat dreptul de a apela la eutanasie unui bărbat care a rămas paralizat complet de la gât în jos în urma unui accident rutier petrecut în urmă cu 10 ani.

Pacientul, în vârstă de 43 de ani, care îşi spune Mario, a declarat miercuri: ''Mă simt mai uşor, m-am eliberat de toată tensiunea ultimilor ani''.

Asociaţia Luca Coscioni, o organizaţie care militează în favoarea eutanasiei şi care i-a acordat asistenţă juridică bărbatului, a dat publicităţii decizia adoptată de acel comitet de etică. Verdictul a fost obţinut după ce cazul a fost analizat timp de peste un an.

Detaliile referitoare la momentul şi modalitatea prin care pacientului îi va fi administrată medicaţia letală nu au fost încă stabilite.

În Italia, atât eutanasia pasivă, cât şi cea activă - care se referă la moartea prin întreruperea tratamentului, respectiv la moarte prin administrarea, spre exemplu, a unei substanţe letale - sunt interzise. Cu toate acestea, Curtea Constituţională a decis în 2019 că pot exista excepţii în anumite cazuri, potrivit Agerpres.ro.

Spre exemplu, trebuie să fie evident că un pacient nu mai poate fi vindecat, că este dependent de dispozitive de susţinere a vieţii, se confruntă cu suferinţe fizice şi emoţionale greu de suportat, dar posedă cu toate acestea o capacitate deplină pentru a lua decizii în mod liber şi că înţelege consecinţele acestora.

În Italia, o petiţie online a strâns recent peste un milion de semnături pentru legalizarea eutanasiei. Este în curs de stabilire posibilitatea organizării unui referendum pe această temă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.