DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

O profesoară de muzică a creat harta femeilor compozitoare ignorate de istorie, inclusiv din România: 'Aceste femei nu apar nicăieri altundeva'

captură ecran
harta femei compozitoare

O profesoară de muzică din Spania a creat harta femeilor compozitoare de muzică clasică, pe care cărțile de istorie le-au ignorat. Opt dintre cele 530 de femei prezentate sunt din Romania, conform Mediafax.

Profesoara de muzică din Valencia, în vârstă de 28 de ani, a venit cu această idee după ce şi-a dat seama că, în timpul anilor de studii academice de muzică, a auzit foarte rar de femei care au compus muzică clasică. „Întotdeauna am vorbit despre punerea acestor compozitoare pe hartă - aşa că mi-a trecut prin cap să o fac la propriu”, spune profesoara Sakira Ventura.

Harta femeilor compozitoare de muzică clasică poate fi consultată AICI.

Apoi a venit partea cea mai grea. „Există un moment în care te întrebi, unde să caut aceste informaţii?". Ea a răsfoit enciclopedii, a căutat prin biblioteci şi a contactat oameni pe reţelele de socializare. „Când am început, am crezut că nu voi cunoaşte mai mult de cinci compozitoare", a spus ea.

După mai bine de un an şi sute de ore de muncă, site-ul documentează 530 de compozitoare, inclusiv o scurtă descriere a fiecăreia şi un link pentru a le asculta lucrările, iar Ventura lucrează în continuare la o listă cu alte 500 de nume de adăugat, potrivit The Guardian.

Pe hartă se află şi 8 compozitoare de muzică clasică din ultimii 130 de ani din România. Este vorba despre Mansi Barberis, Felicia Donceanu, Adina Dumitrescu, Myriam Marbe, Maia Ciobanu, Ana Maria Avram, Adriana Hölszky şi Doina Rotaru.

Multe dintre femeile enumerate pe hartă au lucrat în obscuritate, cariera lor fiind afectată de noţiunea de lungă durată conform căreia muzica putea fi o pasiune pentru femei, dar nu o profesie. Unele dintre ele, cum ar fi Maria Anna Mozart, supranumită Nannerl, şi-au văzut cariera întreruptă brusc din cauza preocupărilor legate de faptul că interpretarea şi turneele ar fi putut pune în pericol reputaţia lor. Altele au fost stigmatizate de credinţa că femeile erau incapabile să gândească la nivelul superior necesar pentru a compune.

„Era de la sine înţeles că o lucrare compusă de o femeie nu ar fi de aceeaşi calitate ca cea compusă de un bărbat", a spus Ventura. Barierele au forţat compozitoarele să devină creative, unele s-au înscris în mănăstiri pentru a studia muzica, în timp ce altele au publicat lucrări sub pseudonime masculine.

O mare parte din reacţiile la hartă au fost pozitive, a spus Ventura, cu excepţia câtorva voci care s-au plâns de absenţa bărbaţilor de pe hartă. „Trebuie să le explic că, dacă vor să afle despre compozitori bărbaţi, pot deschide orice carte despre istoria muzicii, pot merge la orice concert sau pot asculta orice post de radio", a spus ea. „Dar dacă eu alcătuiesc o hartă a compozitorilor femei, este pentru că aceste femei nu apar nicăieri altundeva”, a precizat profesoara.

Ceea ce a entuziasmat-o cel mai mult este interesul pe care l-a primit din partea altor profesori care sunt nerăbdători să încorporeze harta în lecţiile lor. „Am 28 de ani şi nimeni nu mi-a vorbit niciodată despre compozitoare", a spus ea. „Aşa că vreau să fac ceea ce nu s-a făcut pentru mine, vreau ca elevii mei să ştie că Mozart şi Beethoven au existat, dar şi că au existat şi toate aceste compozitoare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.