Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O publicație sud-coreeană îndeamnă autorităţile de la Seul să se doteze cu armă atomică

Dreamstime
coreea de sud

Un ziar sud-coreean a îndemnat luni autorităţile de la Seul să se doteze cu armă atomică, exprimând îndoieli faţă de relaţia cu Washingtonul, în contextul celui de-al şaselea test nuclear al Coreii de Nord, relatează France Presse, conform agerpres.ro

Phenianul a provocat consternarea comunităţii internaţionale duminică prin efectuarea celui mai puternic test nuclear al său până în acest moment. Coreea de Nord a declarat că a testat o bombă cu hidrogen care poate fi montată pe o rachetă intercontinentală. 

Coreea de Sud, unde staţionează 28.500 de militari americani, nu are dreptul să dezvolte programe nucleare militare, conform unui acord încheiat în 1974 cu SUA, care se angajează în schimb să o protejeze sub "umbrela lor nucleară". 

Dar ameninţarea atomică din ce în ce mai puternică dinspre Coreea de Nord îi face pe unii sud-coreeni să susţină o emancipare de sub tutela nucleară americană. 

"Într-un moment în care armele nucleare sunt agitate deasupra capetelor noastre, nu putem depinde numai de umbrela nucleară şi de descurajarea americane", se menţionează într-un editorial al publicaţiei Donga Ilbo. 

Armata americană a stocat un timp arme nucleare în Coreea de Sud, după Războiul Coreii (1950-1953). Dar le-a retras în 1991, când sudul şi nordul Peninsulei Coreea îşi afirmase împreună intenţia de a acţiona în favoarea denuclearizării peninsulei. 

Acest acord este în prezent învechit, apreciază Donga Ilbo. 

"Nu există niciun motiv să ne ţinem de această declaraţie, deoarece suntem acum la 'denuclearizarea Coreei de Sud' şi nu la 'denuclearizarea Peninsulei Coreea'", se mai spune în editorial. 

Guvernul sud-coreean nu ar trebui să ezite să permită revenirea armelor nucleare tactice americane pe teritoriul Coreii de Sud şi să se angajeze în dezvoltarea propriilor arme nucleare, potrivit ziarului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.