Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O schimbare majoră pentru o ţară comunistă. Cuba a aprobat o lege care autorizează înfiinţarea de Întreprinderi Mici şi Mijlocii

i.pinimg.com
Cuba Havana

Guvernul cubanez a aprobat vineri o lege care autorizează înfiinţarea de Întreprinderi Mici şi Mijlocii (IMM), o schimbare majoră pentru o ţară comunistă unde întreprinderile de stat reprezintă standardul, informează AFP, citat de agerpres.

Aceste modificări vin la aproape o lună după ce mai multe mii de cubanezi au ieşit în stradă pentru a scanda "Libertate!" şi "Jos dictatura!", cele mai mari demonstraţii din Cuba de la revoluţia care l-a adus la putere pe fostul Fidel Castro în 1959.

În ultimele luni, guvernul cubanez a accelerat reformele destinate modernizării economiei şi contracarării celei mai grave crize economice cu care s-a confruntat Cuba în ultimii 30 de ani. Lipsurile cronice de alimente, energie electrică şi medicamente au fost agravate de măsurile de combatere a Covid-19, care au afectat turismul, unul din cele mai importante sectoare.

Se estimează că aproximativ 600.000 de cubanezi, sau 13% din forţa de muncă, lucrează în sectorul privat. Însă aceşti aşa-numiţi "cuentapropistas" (-o persoană care trăieşte din propria afacere şi nu lucrează la stat- nr.) cer de mult timp o structură legală care să permită în mod explicit afacerile lor.

Vineri, cu ocazia unei reuniuni a consiliului de stat, au fost aprobate noi reguli care permit înfiinţarea unor întreprinderi cu până la 100 de angajaţi. "Consiliul de stat aprobă decretul cu privire la "Întreprinderi Mici şi Mijlocii", care permite integrarea lor coerentă în economie pentru a fi o parte din transformarea productivă a economiei", se arată într-un document publicat pe pagina de Internet a Adunării Naţionale.

În luna iunie premierul cubanez Manuel Marrero Cruz avertiza că activităţilor private autorizate nu li se va permite să meargă prea departe "pentru că sunt unele limite care nu pot fi depăşite".

Cu toate acestea, Oniel Diaz, un consultant specializat în economia cubaneză, spune că noua lege cu privire la IMM-uri reprezintă un punct de cotitură pe care mulţi cubanezi îl aşteptau de mai mulţi ani. "Pentru economia cubaneză acesta este un pas uriaş care va avea consecinţe pe termen mediu şi lung pentru reconfigurarea economiei naţionale" subliniază Oniel Diaz.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.